• NAROD KOJI ZABORAVLJA SVOJU PROŠLOST, NE ZASLUŽUJE NI BUDUĆNOST


  groblje srb

  Zadnjih nekoliko godina krajem mjeseca srpnja aktualizira se pitanje takozvanog ustanka u mjestu Srb. Stranom promatraču bi se moglo učiniti da Hrvatska i nema prošlost koja doseže dalje od 1941. godine. Svi koji dolaze u Srb tih dana bilo radi „proslave“ četničkog derneka ili kao prosvjednici protiv održavanja slavlja pokolja nad nevinim Hrvatskim tih krajeva iz toga vremena, nisu ni svjesni da prolaze pokraj jednog groblja koje datira iz ranog srednjeg vjeka, a koje je prepušteno zubu vremena i ciljanoj devastaciji. Naime točno na pola puta otprilike između donjeg i gornjeg Srba nalazi se staro katoličko groblje toliko zapušteno da bi netko pomislio kako pripada nekom minulom vremenu i zaboravljenom narodu a ne našim precima Hrvatima koji su živjeli na tim prostorima daleko prije nego li su Srbi uopće znali da mjesto Serb, kako se tada zvalo, uopće postoji. Srećom čisto slučajno smo doznali za njega i zadnjih 5 godina kontaktiramo razne institucije kako bi se ovo groblje arheološki istražilo i uredilo od te tako zaštitilo od daljnje devastacije i propadanja. Uz samo groblje počele su nicati kuće, a prilikom iskopa temelja i drugih građevinskih radova nerjetko su iz zemlje znale iznići kosti pokojnika koji su na tom groblju pokopani. Do sada smo kontaktirali mnoge institucije koje manje više lopticu prebacuju sa jednih na druge. Neke od njih nemaju ništa protiv „površnog“ uređenja ali bez većih zahvata. Neke jednostavno kažu da groblje nije u njihovoj nadležnosti dok velika većina uopće ne zna da ovo groblje postoji. (lokalitet označen žutom oznakom)

  groblje srb mapa

  SURADNJA SA BISKUPOM BOGOVIĆEM

  Odmah nakon prikazivanja dokumentarnog filma „Nikad se nisu vratili“ u Zagrebu razgovarao sam sa biskupom Bogovićem o toj temi i dogovorili smo razmjenu podataka po pitanju ovog lokaliteta kako bi zajedničkim snagama i uz Božju pomoć dali sve od sebe da se ovo sveto mjesto konačno i u potpunosti zaštiti.biskup bogović

  Svjesni smo da ćemo naići na nezadovoljstvo lokalnog srpskog stanovništva, zapreke lokalne administacije i moguće daljne devastacije u cilju onemogučavanja tih i takvih radova ali to nas neće pokoloebati da zaštitimo povjesno-kulturnu baštinu Hrvata i posljednje počivalište naših predaka. Uskoro bi trebali dogovoriti i prvu audijenciju kod monsinjora dr. Bogovića po tom pitanju i iskreno se nadam da bi već u proljeće, ako ne bude većih zapreka i protivljenja lokalnog stanovništva, mogli započeti sa radom na zaštiti ovog vrijednog starohrvatskog povjesno-kulturnog spomenika iz srednjeg vijeka.

  Krešimir Vrpka