• Potukli Vrkićeve favorite! HDSSB i HSP odnijeli uvjerljivu pobjedu u Osijeku


  OSIJEKGrađani Osijeka danas su birali članove vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti na području Grada Osijeka. Birališta su bila otvorena od 7 do 19 sati, a na 42 biračka mjesta građani Osijeka i okolice birali su ukupno 133 predstavnika u 15 vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora.

  Prema prvim neslužbenim rezultatima ukupnu pobjedu odnio je HDSSB u koaliciji s HSP-om sa 30,06 posto, druga je lista HDZ-a i BUZ-a sa 28,76, a tek treći su njihovi koalicijski partneri iz SDP-a, HNS-a, HSU-a i SU-a sa “mršavih” 14,81 posto. Građanska opcija grada Osijeka i Nezavisna lista Ante Đapića su na oko 5 posto, a HSS-ove liste osvojile su oko 4 posto Posebno je vrijedno za istaknuti uvjerljve pobjede HDSSB-a i HSP-a u najvećim gradskim četvrtima; Donji grad, Novi grad, Gornji grad i Retfala

  Listama HDSSB-a i HSP-a pripao je i najveći broj vijećničkih mandata njih 44, iza njih slijedi HDZ i BUZ sa 43 vijećnička mandata. Velika “lijeva” koalicija SDP-HNS-HSU-SU osvojila je samo 14 mandata. SDSS je osvojio 6 mandata, Đapićeva stranka 5, NL Zorana Batnožića uzela je 4 mandata, GOGO i HSS-u je pripalo svakome po 3, a 1 mandat je osvojila i nova stranka NS Reformisti.

  Na izbore za članove 7 vijeća gradskih četvrti i 8 u mjesnim odborima Grada Osijeka prijavilo se 1058 kandidata 21 političke i građanske opcije na 116 lista.

  Zanimljivo je da se za jedno mjesto u gradskoj četvrti borilo 9 kandidata, a za vijećnika u mjesnom odboru njih 7. Na ovim izborima za mjesnu samoupravu, glasovati nisu mogli oni građani koji su promijenili adrese, a to nisu riješili osobnom iskaznicom.

  Inače, na izbore za mjesnu samoupravu 2010. godine izišlo je nešto više od 14 posto građana.

  Izvor: Republika.eu