• Predsjedniku Sabora Reineru i ministru Nakiću, u Austriji je zdravstvo besplatno.


  hitna-austrija

  Na aktualna poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja (koje kreatori zovu reformama) i novog načina funkcioniranja Prve pomoći u Hrvatskoj, potrošeno je puno „tinte“ i tipkovnica.

  Kreatori se upinju objasniti kako je to jedino moguće i jedini način da se zdravstveni sustav stabilizira. Argumenti koji se koriste najbliže su izjavama koje je Vesna Pusić koristila u kampanji za ulazak u EU, kada je hrvatske umirovljenike uvjeravala da neće dobiti mirovinu ukoliko ne glasaju za ulazak u EU.
  A navodno se planiraju uvesti i sustav pitanja temeljem kojih bi se putem telefonskog poziva odredilo tko je, a tko nije hitni slučaj. Sustav je to koji nije provediv u stvarnosti i možda se i uvede, ali će funkcionirati do prvog ekscesa s neželjenim ishodom po pacijenta.

  Ono što me je potaklo da napišem ovaj tekst su izjave koje su dali i koje daju predsjednik Sabora Republike Hrvatske Željko Reiner i ministar zdravstva Nakić. Izjave kako ni u jednoj europskoj državi zdravstvo nije “besplatno”.

  Pa evo kako to izgleda u austrijskom bolničkom sustavu

  Zdravstvo u Austriji je besplatno (javno zdravstvo). A to zdravstvo pokriva otprilike 98% pučanstva. Privatno zdravstvo koristi jedan mali dio Austrijanac koji misli da će dobiti bržu i bolju zdravstvenu uslugu i drugačiji tretman (super specijaliste, apartmansko liječenje itd).

  HITNA POMOC je podijeljena u Prva pomoć, Hitnu medicinsku pomoć i Helikoptersku službu.

  U biti svaka općina u Austriji ima stanicu Prve pomoći. Djelatnici su dragovoljci i civilni ročnici.

  Hitnu medicinsku pomoć sačinjavaju profesionalni djelatnici (sestra i liječnik) i civilni ročnici (vozač, sanitet). Hitna medicinska pomoć uvijek je u sklopu regionalne bolnice ili u neposrednoj blizini. Svi pacijenti se dovoze direktno u bolnicu na pregled ili hitno zbrinjavanje.
  Liječnik mora svakoga pregledati,  nakon pregleda ga  uputiti na bolničko liječenje ili u dogovoru sa pacijentom, nakon pružene pomoći vratiti ga kući odnosno pozvati posadu prve pomoći za transport ukoliko pacijent to želi.

  Transport natrag do kuće ili stana košta 70 eurocenti po kilometru ( jeftiniji od taxija).

  Helikopterska sluzba vrši transport pacijenata koji se moraju hitno prebaciti u neki veći i udaljeniji bolnički centar ( obično pokrajinski glavni gradovi).

  Sve je besplatno osim kada se angažira Gorska služba spašavanja što se u Austriji plaća.

  Pacijenti mogu sami u bilo koje doba dana doći u bolnicu na prijem i bez liječničke uputnice
  Liječnik mora pregledati pacijenta bez obzira jel on ima ili nema zdravstveno osiguranje
  Za to se brine uprava bolnice.
  Liječnik ne smije vratiti pacijenta ako pacijent nije sposoban skrbiti se o sebi (alkoholizirani pacijenti), stari i nemoćni ili psihički rastrojeni.
  U Austriji ne postoji skupljanje novca za liječenje u obliku dopunskog zdravstvenog osiguranja. Sve plaća njihovo zdravstveno osiguranje, čak i kod liječenja u inozemstvu.

  Postoji još jedan poseban fond na nivou države Austrije za one koji nemaju osiguranje (strani državljani na proputovanju kroz Austriju), a koji trebaju zdravstvenu ili hitnu uslugu.

  Zdravstvena zaštita u Austriji je dostupna svima. Austrija je uređena država koja racionalno postupa u svome zdravstvenom sustavu, ali ipak svima osigurava zdravstvenu zaštitu na primjerenoj razini.

  HRVATSKA STRANKA PRVA
  HSP Austrija
  Franjo Raštigorac