• Prosvjed u Gvozdu


  Željko SoldoU Gvozdu, središtu istoimene općine kojem je Općinsko vijeće u lipnju ove godine većinom glasova promijenilo ime u Vrginmost, održan je danas prosvjedni skup u organizaciji Hrvatske stranke prava i Hrvatskog nacionalnog fronta (HNF). Željko Soldo (HSP), vijećnik Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije i predsjednik županijskog Odbora za hrvatske branitelje kazao je da je ponosan zbog ovog skupa jer “Hrvati pokazuju da imaju kičmu i da znaju cijeniti svoju povijest”, te da je izmjena povijesnog imena Gvozd u Vrginmost samo “kontinuitet dovođenja u pitanje vrijednosti postignutih u Domovinskom ratu.”

  “Hrvati ovdje moraju živjeti dostojanstveno pa treba dignuti glas protiv njihova ugrožavanja 2012., a na tragu politika koje su vođene 1991. godine. Na ovo jednostavno nemamo pravo šutjeti”, kazao je Soldo i ustvrdio da bi se svi saborski zastupnici Sisačko-moslavačke županije trebali stidjeti što danas nisu na ovom prosvjednom skupu.

  Predsjednik HSP-a Daniel Srb izmjenu imena mjesta nazvao je nezakonitom – jer nije prošla ni Županijsku skupštinu, niti je konačno usvojena od Vlade RH, a ipak na ulazu u mjesto na pločama piše Vrginmost.

  Kada je Srb ustvrdio da toleriranjem takvih postupaka hrvatska vlast poručuje Hrvatima u Gvozdu da ne računaju na njihovu potporu, ali da je HSP taj koji neće tolerirati nepoštivanje hrvatskih zakona i samovoljno mijenjanje nazivlja, počelo je skandiranje ‘ovo je Hrvatska, ovo je Hrvatska’.

  Daniel Srb - prosvjed u Gvozdu (novilist.hr)

  Daniel Srb: Nećemo dopustiti nikakvo osnivanje nove SAO Krajine

   

  “Što mislite o čemu raspravlja deset ili petnaest načelnika općina i gradonačelnika sa srpskom većinom kada se sastanu na sjednici Zajedničkog vijeća. Raspravljaju li o vodovodu? Ne, raspravljaju o SAO Krajini i tome treba stati na put, to ne dolazi u obzir u Republici Hrvatskoj”, rekao je Srb.

  “U Beogradu je napisan novi memorandum, oni imaju nove planove, planove kako će doći ovdje, a za predsjednika su izabrali šešeljevca, radikala Nikolića” te je, kazao je, to poruka da Hrvatska mora imati model da se stvore uvjeti za ostanak Hrvata na ovim prostorima, a ne da ih se plaši.

  U ime udruge HNF-a predsjednik Stjepan Benc je kazao da on nije član ni jedne stranke, ali da je u duši pravaš, te je sve pravaše pozvao da se ujedine, jer da im se svi smiju zbog razjedinjenosti i nazivaju ih “ovcama koje glas daju onima koji su ih već preveli žedne preko vode”. Najavio je da će se ovakav prosvjed održati i na zagrebačkom Markovu trgu, ako se vlasti budu i dalje oglušivale na nezakonitu izmjenu imena.