• VELJKU MARIĆU SVI MORAJU POMOĆI!


  veljko marić

  Hrvatski branitelj Veljko Marić uhićen je na srbijansko-bugarskoj granici u Dmitrovgradu 18. travnja 2010. godine a da nije bio niti na jednoj tjeralici niti se  u ministarstvu pravosuđa vodio kao osumnjičeni za ratni zločin. Srpsko tužilaštvo za ratne zločine je tek 19. travnja 2010. godine podiglo optužnicu protiv Marića zbog navodne sumnje u počinjenje ratnog zločina ubojstva nad hrvatskim državljaninom srpske nacionalnosti na hrvatskom teritoriju koji se  navodno dogodio 18.listopada 1991.godine.
  Iako je svjedočenje svjedoka optužbe bilo u najmanju ruku sumnjive vjerodostojnosti što pokazuje i dostupna dokumentacija, a prilikom ekshumacije izvršene dana 30.lipnja 2010. godine nisu nađene niti uočene nikakve mehaničke ozljede koje bi nastale od strijelnih ozljeda (Zapisnik Kir-I-307/2010-5 od dana 30.lipnja 2010. godine potpisan od strane vještaka prof.dr.sc Josip Škavić) Veljko Marić je osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu u trajanju od 12 godina.
  Veljko je danas vidno oslabljen i bolestan odslužuje zatvorsku kaznu gotovo bez liječničke pomoći, a lijekove za povišeni šećer u krvi, visoki kolesterol, probleme sa prostatom te velikim problemima sa ishialgijom, šalje mu supruga Marijana te većinu potrebnih lijekova mora sama kupovati od svojih skromnih prihoda..
  Predsjednik HSP-a Danijel Srb i predsjednik Hrvatskog nacionalnog pokreta Krešimir Vrpka na tiskovnoj konferenciji dana 6. listopada 2011. godine upozorili su na neljudske uvjete u kojima se nalazi Veljko Marić te zatražili od tadašnje HDZ-ove vlade da učini sve kako bi Marić bio izručen Republici Hrvatskoj te kako bi mu se sudilo u RH. Iako je pravosuđe RH u listopadu 2010.godine poslalo zahtjev za izručenje, isto je odbijeno zbog proceduralnih razloga koji nikada nisu uklonjeni dok tadašnja HDZ-ova vlada nije učinila baš ništa na diplomatskom planu kako bi do izručenja zaista i došlo, stoga ih smatramo izravno odgovornim što je Veljko Marić još uvijek u srpskom zatvoru i u ovako teškom stanju.
  Ovim putem pozivamo predsjednika RH, Hrvatsku vladu i hrvatsko pravosuđe da učini sve kako bi se Veljka Marića isporučilo RH, pa i pod cijenu zamrzavanja odnosa sa Republikom Srbijom.
  Pozivamo i upozoravamo Republiku Srbiju da je dužna dati hrvatskom državljaninu Veljku Mariću svu potrebnu medicinsku i drugu skrb sve dok je na izvršenju izrečene zatvorske kazne u Republici Srbiji.
  Ukoliko se predsjednik RH, Hrvatska vlada i pravosuđe te Republika Srbija ogluše na naš poziv, HSP će se obratiti svim relevantnim međunarodnim organizacijama kako bismo zaštitili hrvatskog branitelja i hrvatskog državljanina Veljka Marića.

  Hrvatska stranka prava-HSP
  Krešimir Vrpka