• Vlada žrtvovala generala Antu Gotovinu a sad ga pozdravlja!


  Daniel SrbNa današnjoj konferenciji za medije održanoj u Zagrebu predsjednik Hrvatse stranke prava Daniel Srb upozorio je na nekoliko važnih činjenica koje hrvatska javnost ima pravo znati.

  “Objava Wikileaksovih razgovora bivšeg ministra pravosuđa Ivana Šimonovića, koji su sada izišli u javnost, govore o tome na koji je način Hrvatska vlada još 2009. surađivala s glavnim odvjetnikom haaškog tužiteljstva i drugima, kako bi se generala Antu Gotovinu žrtvovalo i time otvorila mogućnost pregovora Hrvatske o poglavlju 23”, naglasio je Srb  dodajući kako bi danas, kada se upućuju pozdravi generalima u predizborne svrhe, o tome trebalo voditi računa.

  Predsjednik HSP-a se osvrnuo i na novi Zakon o kaznenom postupku, koji je stupio na snagu 1. rujna, rekavši kako su pod krinkom učinkovitije borbe protiv organiziranog kriminala dane prevelike ovlasti Državnom odvjetništvu, čime su, po njegovom mišljenju, izravno ugrožena ljudska prava.

  Mi ćemo postati, ne policijska država, već državno-odvjetnička država”, poručio je.

  Po njegovim riječima iste ‘alate’ trebali bi pred zakonom imati i državni odvjetnici, odnosno tužiteljstvo i odvjetnici koji zastupaju svoje stranke, što je, po mišljenju predsjednika HSP-a, novim zakonom isključeno.

  Zakon ide tako daleko da državni odvjetnik čak može spriječiti razgovor odvjetnika sa svojim klijentom ako vjeruje da će to voditi do uklanjanja dokaza, rekao je dodajući kako je došlo do apsurdne situacije u kojoj je ‘optuženi kriv dok ne dokaže svoju nevinost’.

  Primjedbe je iznio i na odredbe koje se odnose na određivanje pritvora te zadržavanje u pritvoru koje može, bez odluke suda, trajati 120 sati.