• Za nacionalnu izdaju ne može biti zastare


    Počasni predsjednik HSP-a Anto Đapić izjavio je u Osijeku kako se hrvatska politika, ako želi napraviti zaokret sa stranputice, u koju je zapala posljednjih godina, mora odreći politike locirati, identificirati, uhititi i transferirati. Ako nema zastare za ratno profiterstvo ne smije biti zastare ni za kaznena djela nacionalne izdaje, naglasio je Đapić.

    Na konferenciji za novinare Đapić je govoreći o najnovijim beogradskim optužnicama protiv visokih hrvatskih dužnosnika i 40-tak branitelja, zapitao premijerku Jadranku Kosor i potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa kakva je razlika između tih optužnica i one protiv generala Gotovine. Šeksa je upitao kako bi se osjećao kada bi ga se uhitilo i transferiralo.

    Zapitao je zašto Šeks nije reagirao na obrazloženje presude Branimiru Glavašu za ratne zločine protiv civilnog stanovništva u kojoj se nalaze teze kako Hrvatska do 8. listopada 1991. godine nije bila suverena država, i da su jedine legitimne formacije bile one tzv. JNA.

    Ocijenio je kako Šeks i ostali čelnici Vlade nisu reagirali niti na trilateralni sporazum Hrvatske, Srbije i BiH, a temljem kojeg, smatra Đapić, Srbija i podiže ovakve optužnice. Ustvrdio je kako se time doprinijelo relativizaciji događaja u Hrvatskoj te pretvaranju obrambenog Domovinskog rata u građanski rat, a što su, smatra Đapić, akti nacionalne izdaje.

    Dodao je kako stoga HSP smatra kako ne može biti zastare za ono što u toj stranci drže nacionalnom izdajom te kako je veliko pitanje, kakva će biti sudbina sudaca, koji su donosili presude o tome da Hrvatska nije bila država do 8. listopada 1991. godine, i da su do toga datuma hrvatske postrojbe bile paravojne formacije, jer su, po njegovu mišljenju, i ti suci počinili nacionalnu izdaju.