• Razgovor s Danielom Srbom, predsjednikom HSP-a


  Gospodine Srb, predsjednik ste jedine parlamentarne stranke koja se je decidirano izjasnila protiv hrvatskoga ulaska u Europsku uniju. Na čemu temeljite takav stav, tj. koji su argumenti koje bi naveli u prilog tome da Hrvatska ne treba ući u Europsku uniju?

  Daniel SrbOdgovor na ovo pitanje traži širu elaboraciju. Najkraće se može reći: ne isplati se. Smatramo da, na žalost, u Hrvatskoj ne postoji niti ozračje u kojem je moguće studiozno ocijeniti dobre i loše strane. Ova situacija podsjeća na početak devedesetih kada nije bilo moguće ozbiljno raspravljati o najboljim modelima privatizacije, nego se svakoga tko je pokušavao upozoriti na opasnosti etiketiralo. Posljedice su poznate. Bojim se da će se takva situacija ponoviti s pregovaračkim procesom.

  Prijeti opasnost da na hrvatsko gospodarstvo ostavi posljedice poput privatizacije. Izvorni je problem u nesklonosti dijela članica hrvatskom ulasku koje stalno namjerno postavljaju uvjete koji povećavaju trošak ulaska u Uniju. Ne možemo zaobići činjenicu da je Srbija do sada dobila različite pomoći u iznosu od 3,5 mlrd eura, a Hrvatska 1,3 mlrd eura. To govori o našem položaju. Mi, pri tome trebamo prihvaćati europsku pravnu stečevinu te savršeno komunicirati s Unijom, ali otvoreno reći da nam se ulazak pod ovakvim uvjetima ne isplati. Na to upozorava i usporedba s Turskom koja bilježi višestruko veće stope gospodarskog rasta od njoj susjednih Bugarske, Rumunjske i Grčke.

  U konačnici, Hrvatska nema niti studiju utjecaja ulaska u Uniju na Hrvatsko gospodarstvo. Takav dokument bi trebao dati ocjenu isplativosti. Mi ga nemamo i ponovno smo guske u magli.

  Je li i presuda generalima utjecala na takav stav prema EU? Naime, nemoguće je ne primijetiti kako ovakva presuda odgovara politikama i (geo)strategijama određenih zemalja unutar Unije kojima niti hrvatsko osamostaljenje devedesetih nije predstavljalo posebno radosnu vijest.

  Presuda našim generalima samo je potvrdila naš stav o haaškom sudu kao instrumentu političkog pritiska na Hrvatsku. Upozoravali smo još devedesetih da je haaški Sud klopka za Hrvatsku, danas upozoravamo da je ovakav pregovarački proces klopka za Hrvatsku.

  Mnogi intelektualci upozoravaju da se iza pripovijetki o ulasku Hrvatske u EU, uz koje se vezuje i proklamirana politika «regionalnog povezivanja» i «dobrosusjedskih odnosa», zapravo skrivaju planovi obnove Jugoslavije, u formi «Zapadnog Balkana» odnosno «Jugosfere». Vaše gledište?

  Ideje povezivanja zemalja u regiji još su vrlo žive. Sam ulazak u Uniju nije korak u tom smjeru, ali postoje opasnosti koje se ugrađuju u uvjete za zaključenje pregovora koje vode prema novoj mreži za Hrvatsku.

  Cijeli razgovor s predsjednikom Hrvatske stranke prava Danielom Srbom možete pročitati na portalu Hrvatskoga kulturnog vijeća.