• STEČAJ KONCERNA NA HRVATSKI I KANADSKI NAČIN


  dr tihomir janjiček glas slavonije

  Agrokor još uvijek nije prošao pozornost hrvatske javnosti sa svojim financijskim stečajem. Nekako istodobno financijski stečaj dogodio se i u kanadskom koncernu Sears.
  Stoga je interesantno spoznati kakve su razlike vezane za stečaj ova dva koncerna. Agrokor je tvrtka u Hrvatskoj, relativno siromašnoj državi EU koja još uvijek prolazi kroz proces preobrazbe gospodarskog sustava iz doba komunizma na tržišni sustav.

  Kanada je sa druge strane „najbolja država na svijetu“ kako se dugo godina o toj zemlji pisalo i govorilo. Isto tako Kanada je tako željena država za useljenje od brojnih Hrvata, dok je Hrvatska zemlja iz koje bi otišli svi osim „političkih elita“!

  Pođimo stoga prvo od kanadskog koncerna Sears.

  Koncenr Sears posluje u Kanadi od 1952. godine kao šoping centar, ili kako bi se to nekad reklo „robna kuća“. Sve do prvog desetljeća ovog stoljeća, Sears je relativno dobro poslovao, a onda je poslovanje počelo tonuti. Prve vijesti su o stečaju Searsa obznanili su tzv. novinari „krtice“ ili kako bi se reklo unutarnji informatori iz tvrtke.

  Za poočetak treba napraviti usporedbu i pogledati broj zaposlenih iz 2007. godine, tada je bilo 355,000 zaposlenih, dok je danas „samo“ 140,000! Dakle manje od trećine je ostalo zaposleno u Searsu u zadnjem desetljeću. Netko će reći „dobro još uvijek je to veliki broj“, ali to je jednostavno besmilica.

  Financijski gledano, dionica Searsa je 2007. godine vrijedila $195, a danas manje od $10! Poput Agrokora, Sears je napravio $700 MILIONA akumuliranog duga, koji je financirao kreditima banaka. Toliko je za sada „priznat“ dug, kakvo je doista stvarno stanje, tek će se doznati. Iskazano u Kunama, to je od prilike oko 3,5 miljardi Kuna!

  Za nastavak poslovanja i plaćanja dospjelih financijskih obveza Sears treba poslovni kredit od $175 miliona, ali su banke spremne pružiti najviše $109 miliona! Dakle, Sears je postao insolventan, jer dospijela dugovne obveze neće moći pokriti potraživanjma od  kupaca i kreditima od banaka.

  To je praktično stečaj! Naravno, problem je preko 2000 šoping centara i 140,000 zaposlenika! Neka se nitko ne zanosi, većina njih NIKAD si neće naći novo zaposlenje!!! To je posebice važno istaći, jer veliki broj naših ljudi u Domovini zamišlja kako se drugi posao u Kanadi „odmah može naći“! To je u filmovima, a u stvarnosti posve nešto drugo! Otpuštanja će biti od po 15,000 do 20,000 osoba mjesečno!

  Najveći vlasnik dioničkog kapitala Searsa u smislu broja dionica je Eddie Lampert i on posjeduje 45% ukupnog broja dionica. Niti središnja konfederalna vlast, a niti provincijska vlada NE poduzima ništa!

  Sada se vrijedi osvrnuti na slučaj Agrokora, odnosno kako je reagiralo javnost u Hrvatskoj i hrvatska vlast, kada se doznalo za slučaj financijskog stečaja Agrokora.
  Hrvatska javnost je doznala od ruskog veleposlanika! Naši novinari su jako zauzeti sa lupetanjem Mamića na njegovim „monolog konferencijma“ za novinstvo! Sa druge strane, hrvatska javnost je doista primitivn0 reagirala pristupom nek sve propadne!

  Kanadska javnost jednostavno je rečeno bijesna i sa strahovanjem čekaju otpuštanja sa posla. Nitko ne govori kako bi gospodina Lamperta trebalo uhititi! Sa time se nitko ne zamara!
  Kanađani isto očekuju određene poteze svojih vlasti, međutim za razliku od hrvatske vlade, kanadska vlada je krajnje ne zainteresirana! Isto je i sa konfederalnom provincijom Ontario i ona je ne zainteresirana! Ne, to nije poztivan potez, već besmislen. Zaposlenici su ostavljeni na milost i ne milost!

  Naknada za ne zaposlene, točnije osobe koje izgube posao najviše je 3 mjeseca u Ontariu i mogu primati tu naknadu u najvećem iznosu od $1,200. Nevezano jesu li si optušteni našli ili ne zaposlenje za to vrijeme! Primitak spomenutog iznosa će prestati nakon 3 mjeseca! Isto tako je važno reći da samo one osobe koje primaju tu naknadu se računaju kao nezapslene osobe. Svi oni koji traže zaposlenje, ali ne primaju nikakvu naknadu NE računaju se kao nezaposleni!

  Neka nitko ne misli, socijalna skrb postoji ovdje, ali je odvano svedena na milosrđe i to isto na vrlo kratko vrijeme! Oni koji primaju socijalnu skrb ne računaju se u ne zaposlene. Znam, netko će upitati, pa što kad prestane i socijalna skrb, onda se podnosi zahtjev za spavanjem na nogostupu!

  Stoga svi oni koji su osuđivali i osuđuju premijera Plenkovića zbog uključivanja hrvatske vlade u iznalaženju riješenja za smanjenje negativnih posljedica po hrvatsko gospodarstvo i socijalno stanje nacije, duboko su u krivu.

  To ne znači da svaki potez gospodina Ramljaka treba odobravati, ali u „najboljoj državi na svijetu“ vlada ne poduzima ništa! Nema nikakvog Ramljaka  koji bi rješavao problem Searsa!
  Gubitak određenih poslova koji će nastupiti u Agrokoru, jednostavno mora nastupiti. Bolje je sačuvati poslovanje tvrtke u smanjenom obujmu poslovanja nego imati potpuni stečaj, kako su brojni besmisleno govorili i priželjkivali. Jednako kao i Agrokoru, tako i Searsu, vukli su se loši poslovni potezi!

  Loše poslovne odluke nisu specijalitet ni Todorića ni Lamperta. Jednostavno, vlasnici tvrtke i njihov poslovodni odbor donose loše poslovne odluke, jer su nestručni! Ne doraslost razini poslovanja i izazovima nije samo hrvatski problem već i kanadskih menadžera iz „najbolje države svijeta“!

  Bitna razlika je još u jednoj stvari, a to je funkcioniranje tržišta, kako robnog tako i dioničkog. Naime pad vrijednosti dionica i postupni pad broja zaposlenih su podaci koji se pomno prate i događaju! Zbog toga doista nije nitko previše iznenađen financijskom propašću Searsa, jer su svi financijski pokazatelji govorili o pogoršanju financijske stabilnosti Searsa. U Hrvatskoj je sve bilo običan balun, niti jedan financijski pokazatelj nije se mijenjao godinama, vezano za poslovanje Agrokora! Ništa nije ukazivalo na financijske probleme Agrokora! Bilo je smao „govorkanja“.

  Očito hrvatsko tržište ne funkcionira SLOBODNO! Što bi se reklo narodski sve je „gurano pod tepih“!
  Hrvatska i Hrvati su morali doznati za propast Agrokora od ruskog veleposlanika i to zato što je Sberbank PRODUŽENA RUKA Putina i u službi ruske vanjske politike! Politike čiji je interes slomiti Hrvatsku i prinuditi je na rusku milost!

  Dovoljno je pogledati naslove iz tiskovina: „Sberbank prodaje dionice Mercator“; „Sberbank počeo plijeniti Mercatorove dionice“; „Sberbank tuži Agrokor“; „Sberbank zatražio da Agrokoru zabrani ulazak u ‘roll up’ s drugima“, “Razgovori sa Sberbankom su dosta teški i metode nisu uvijek tržišne”, “Prijeti li nam potpuna financijska ovisnost o Rusiji”!

  Misli li doista bilo tko kako je Sberbank bio NAIVAN i zato davao kredite Agrokoru! Kako i same tiskovine govore “Sberbank nije samo najveća ruska banka, sada je preuzeo titulu najveće kompanije u Rusiji”! Teško je povjerovati u “naivnost” Sberbank prema Agorkoru.
  Razumijeli se onda konačno u Hrvatskoj zašto je Petrov išao u “posjet” ruskom veleposlaniku neposredno prije obznane financijske propasti Agrokora od strane tog istog veleposlanika i zbog čega je Petrov tražio odstup “ne stranačkog ministra”!

  POVJERENSTVO ZA GOSPODARSTVO HSP-a
  Dr. Tihomir Janjiček