• VJETROELEKTRANE – MEGA KRIMINAL


  Kako je uhićenje trećerazrednih kriminalaca privuklo pažnju većeg dijela hrvatske javnosti, tako se i mi u HSP-u smatramo dužnim očitovati i javno reagirati. Naime, na ovu smo temu već puno govorili i jako dugo upozoravali, kako hrvatske institucije, tako i širu hrvatsku javnost. Na žalost, kao i po pitanju brojnih drugih tema, nije bilo dovoljno sluha.
  Činjenica da nema niti jednog jedinog područja u RH gdje su se radile vjetroelektrane, a da se ne radi o mitu i korupciji ili prihvaćanju projekta i Studije utjecaja na okoliš, koja bitno odstupaju od uvjeta davanja koncesije i rješenja PRIHVATLJIVOSTI U PROSTORU.

  Primjer :
  1. NEGATIVAN UTJECAJ OD BUKE
  2. UDALJENOST VJETROELEKTRANE OD NASELJENOG MJESTA
  3. EKOLOŠKA MREŽA NATURA 2000
  4. ARHUŠKA KONVENCIJA

  Nadalje, vjetroelektrane su cijeloj EU danas postale veliki i unosan biznis, i to još od trenutka kada su postavljeni ciljevi smanjenja emisije stakleničkih plinova za 40 posto do 2030. godine. Međutim, treba reći i to da se geneza svih problema vezanih za ovaj mega kriminal provlači ipak od 2013.g. I rekli bi pri tome ništa čudno ako znamo da su trećina svih elektrana postavljenih do 2000. g., upravo vjetroelektrane, koje su, pretekavši hidroelektrane, postale zapravo treći najveći izvor električne energije u EU. U njih je recimo samo 2015. g. investirano 26,4 milijarde eura privatnog kapitala,a u zadarskom zaleđu se govorilo se o investiciji teškoj 80 milijuna eura. Međutim, ondje gdje se vrte milijuni, vrte se na žalost i mutni poslovi i još mutniji akteri. Na žalost radi se udruženom zločinačkom poduhvatu i sinergiji interesnih kriminalnih lobija i brojnih stranačko partijskih dužnosnika.

  Za primjer ćemo navesti samo Sdp-ovu Vlada na čelu s Milanovićevem, gdje su u poslovima s vjetroelektranama, po nekim svjedočenjima, u startu oštetili državu, a time i hrvatske poreske obveznike, za oko 910.000.000 kuna. Naime, ugovorom s C.E.M.P.-om, potpisanim u prosincu 2013.g., i to samo 24 sata prije no što će početi vrijediti nova tarifa od 53 umjesto dotadašnje 71 kune po KWH, otkup vjetroenergije od planiranih 400 MW povećao se na neodrživih i nepotrebnih 744 MW. Da se recimo uz 142 megavata i cijenu od 94 eura po megavatu, isporučivala skuplja energija, zaradili bi na toj napumpanoj cijeni čak 1,9 milijardi kuna. Od zla gore, iako je ugovor potpisan na 14 godina, prema svim potpisanim rješenjima povlašteni je status C.E.M.P. dobio na čak 25 godina.

  Dakle, to su vjerujemo na početku sve pokrenuli i omogućili upravo Milanović i Vrdoljak,a nastavila Plenkovićeva vlada jer cijena energije je fiksirana ugovorom iz 2015. g., a također je izglasan i zakon u Hrvatskom saboru. Tada su isto tako kupljene i propale tvrtke te plaćene hipoteke i dugovi poduzetnika Kreše Milanovića. Hdz-ova je odnosno Plenkovićeva Vlada već u rujnu 2017.g. također donijela odluku o poskupljenju struje zbog povećanja nameta za obnovljive izvore energije.

  Glede poskupljenjan treba reći i to da su u Hrvatski vjetroenergetski sektor 96% investirali stranci. Problem je to što svaki hrvatski porezni obveznik na svakom svom računu, koji se konstantno povečava, odvaja iznos kojim se, uz sve hrvatske kriminalce, subvencioniraju isključivo i ti stranci, a kojima na koncu ide čista zarada. Zato je prošlih godina i sklopljen veliki broj ugovor za OIE jer njihova suma zahtjeva značajne poticaje koji se ne mogu financirati iz dosadašnjih naknada, a kako bi se mogle ispunjavati državne obveze preuzete tim ugovorima, političari nam neprestano povećavaju i naknadu za OIE. Direktivom su pak utvrđeni navodni „nacionalni ciljevi“ u području obnovljive energije i to za svaku zemlju pojedinačno, a RH se, kao članica EU, obvezala na prihvaćanje europskog klimatsko-energetskog paketa koji podrazumijeva i Direktivu 2009/28/EZ o poticanju uporabe energije iz obnovljivih izvora.

  Prihvaćanjem direktive, Hrvatska je preuzela obvezu povećanja uporabe energije iz obnovljivih izvora, pri čemu bi u 2020. g. udio energije iz obnovljivih izvora u bruto neposrednoj potrošnji trebao iznositi najmanje 20%, promatrano na razini EU. Tako da na računima za struju, hrvatski poreski obveznici danas (za 2019.g.) uplate 1. 097.716.100,07 kuna samo za OIE, čime Hrvatska dobiva jedan od najvećih troškova kapitala za vjetroelektrane i sunčane elektrane. Kao glavni razlog tog visokog troška kapitala u Hrvatskoj, navodi se (u Pricetag studiji) nestabilnost politika za poticanje obnovljivih izvora energije, kao što je zastoj u provedbi mjera iz Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji, koji je stupio na snagu 01.01.2016. godine i kojim se dosadašnji sustav poticaja zamjenjuje modelom premija, međutim koji sve do današnjeg dana NIJE proveden u praksi.

  I da zaključimo odnosno podvučemo činjenično stanje u tzv. energetskom sektoru RH. HSP smatra kako hrvatskim poreskim poveznicima stižu isključivo računi, strancima ide čista zarada, koju opet finaciraju hrvatski poreski obveznici preko HROTE-a, dok političarima i kriminalcima ide višemilijunska provizija. Na žalost, iako živimo na Bogom danom podneblju, zemlji sunca i vjetra, istina je da istovremeno i životarimo u jednoj od najkorumpiranijih i najkriminalnijih država Europe i svijeta. Jedna smo od prirodno najbogatijih zemalja s najsiromašnijim ljudima u Europi i imamo stanovništvo kojemu prirodno bogatstvo, istovremeno predstavlja i svu našu pokoru. Hrvatska očito postaje i ostaje zatočenik vlastitog bogatstva, a ključevi okova ostaju i dalje u rukama izdajnika i kriminalaca.
  Svjesni toga toga HSP poziva na istinsko promišljanje te svijestan i savjestan odabir izbornih programa jer oni koji u svom programu, u prvom planu, nemaju suverenost i zaštitu nacionalnih interesa, i to u svakom vidu (moralnom, ekološkom, ekonomskom, gospodarskom itd.) vođenja politike, kao i KONKRETNU borbu protiv institucionalnog kiriminala, ti vas zapravo lažu i nadalje vode ne samo u egzistencijalnu, već i biološku propast te i moralni ponor i pravno beznađe.

  Željan Jurlin – Predsjednik povjerenstva za ekologiju HSP