• ZAŠTO SE HRVATSKA NE MIČE SA DNA?


  Predsjednik  povjerenstva HSP-a  i redoviti profesor na HUMBER COLLEGE u Torontu, Canada, dr  Tihomir Janjiček,  komentira  gospodarske teme u Hrvatskoj.SONY DSCJoš jednom u javnosti doznali smo za KATASTROFALNE inozemne procjene o hrvatskom gospodarstvu, a koje na svojoj koži osjećaju svi hrvatski državljani.
  The Economist Hrvatsku svrstava među 10 NAJGORIH država SVIJETA s gospodarskog stajališta! Industrijska proizvodnja bilježi najveći pad među zemljama EU! Nezaposlenost i dalje buja, sada se više ni ne obznanju podaci od veljače, kako nacija ne bi bila posve konsternirana! Postotak kojim se „maše“ od 20% SIGURNO nije „SAMO“ 20%! Masovni BIJEG iz Domovine BILO GDJE, samo iznaći namještenje najbolje govori o „ISTINITOSTI“ postotka nezaposlenih osoba!

  Vanjski dug nam je KATASTROFALNO VISOK, preko 65 miljardi eura! Istodobno doista zvuči SMIJEŠNO kako će nam gospodarski pad biti TEK 0.4%, kako procijenjuje MMF! Osobna potrošnja je na najmizernijoj mogućnoj razini. Ekonomist Robert Ward kaže, kreditna aktivnost je praktično „mrtva“! Što više, ističe se i PRESPORI i PREMALI rast osobnih primanja zaposlenih, dakle onih koji su još SREĆOM nekako zaposleni!
  Normalno je postaviti prvo pitanje, pa što kaže Vlada i njeni ministri na sve to?

  Ministru Vrdoljaku je utjeha ta što je Hrvatska „najbolja“ među 10 NAJGORIH na SVIJETU! Ministar Maras „POKREĆE“ malo poduzetnštvo BEZ NOVCA i govori o doista NE VIĐENIM, ali „VELIKIM USPJESIMA“! Ministar Grčić, nedavno nam je „objasnio“ kako su KATSTROFALNI podatci o gospodarstvu u stvari „DOBRI“! Ministar Linić se „HVALI“ kako bi bez njegovog „inovativnog“ zakona o oprostu dugova, ne likvidnost gospodarstva bila preko 10 miljardi eura! Guverner HNB je pak sve izvjestio o katastrofalnom stanju u gospodarstvu, a onda si namjestio plaću na razini zastupnika u EU parlamentu!
  Kad je već spomenut EU parlament, spominje su u ekonomskim izvješćima o Hrvatskoj, kako nam člnastvo u EU nije donijelo NIKAKVU korist! Nikakvog pozitivnog pomaka od članstva EU nije bilo do sada. Profesor dr. Lovrinčević spomenuo je „reforme“, riječ koju su svi Hrvati već beskonačno mnogo puta čuli, ali za koju se obično NIŠTA dalje ne vezuje! Točno je „reforme“ ili možda ipak bolje rečeno HRVATSKIM JEZIKOM „preobrazbe“ su potrebne. No, što se pod tim misli evo i odgovora.
  Ne može se pokrenuti gospodarstvo sa ULOGOM od NIŠTICE! Kako je spomenuto, kreditna aktivnost je posve zamrznuta! Normalno, jer baš SVAKA KUNA kredita MORA imati eursko pokriće, što obvezuje valutna klauzula! Eura više nema u Hrvatskoj, a iz vana još manje! Zbog toga je uloga guvernera HNB i svedena samo na VISOKU PLAĆU i dodatnog kuhara, a korist NIKAKVA!
  Na žalost cjelokupnoj vladi još uvijek nije došlo do razuma, da je cijela EU napravila u zadnjih par godina MULTIEKSPANZIJU NAKLADE Eura, kako bi koliko toliko sačuvala od potpunog kolapsa gospodarstvo i financije EU! Hrvatska sa druge strane po tom pitanju ne čini NIŠTA! Ne shvaća ministiar da se NE MOŽE OPROSTOM dugova pokrenuti gospodarstvo, kako je zamišljao Linić i ostali članovi vlade! Kada je dužniku oprošteno vraćanje nečeg čega uopće nema, jednostavo i vjerovnik i dužnik ostali su na NIŠTICI! Vjerovnik ne može održati poslovnu aktivnost na razini prije dužnikovog ne plaćanja duga, jer jednostavno vjerovnik NEMA NOVCA!
  Ima, ali tek 20% do 30% od ukupnog duga koliko mu obično ostaje poslje nagodbe! Zbog toga brojne tvrtke odlaze u stečaj ili masovno sužavaju obujam poslovnih aktivnosti i odpuštaju zaposlenike sukladno stvarnim potrebama poslovne aktivnosti. Dakle, DOKINUĆE VALUTNE KLAUZULE jeste NASUŠNA POTREBA ZA POKRETANJE GOSPODARSTVA! Tek tada, veće kreditiranje neće biti sputano „eurskom podlogom“ za kredite, kad eure i onako više nemamo! Najbolji dokaz tomu je upravo novi kreditni aranžman Linića od preko miljarde eura za isplatu ne isplaćenog duga! Kreditna politika koja će biti prije svega usredotočena na financiranje DOMAĆE industrijske proizvodnje i malog poduzetništva PRIJEKA JE POTREBA! Samo to može zaustaviti STRMOGLAVI PAD GOSPODARSTVA!
  No, nisu dovoljni SAMO krediti! Potrebne su i promjene u funkcioniranju pravosuđa! Ministar Orsat Miljenić nije baš NIŠTA poduzeo kako se DUŽNIČKA kriza u gospodarstvu ne bi ponovila! Ništa nije učinjeno, kako bi vjerovnici bili ZAŠTIĆENI! Pravosuđe vjerovnicima nije ni onda ni sada dalo zaštitu i sigurnost u poslovanju!
  Ministarstvo financija usredotočeno je na naplatu poreza sitnih gospodarskih čimbenika, kao što su prodavci po tržnicama, dok s druge strane dopušta i dalje MAFIJAŠENJE nekog Mamića i ostale mafijaške bagre! Puno je važnije Liniću naplatiti porez barba Anti za dvije prodane orade, nego što im Mamić izigrava cijeli pravosudni i porezni sustav lihvarskim doživotnim ugovorima Dinamovih nogometaša s njihovim ćaćama! A taj jadni ćaća više ni ne razlikuje vaterpolo od skijanja! No, za razliku od barba Ante, cijene nogometaša su ASTRONOMSKE, ali nije to briga ni Linića, ni Miljenića, ni Ostojića!
  Nije ih zanimalo niti poslovanje bilo koje županije, sve dok se nije pojavila jedna Gospođa Jovev i otkrila sav KRIMINAL u Sisačko – moslavačkoj županiji, koja se u gospodarskom smislu nalazi na dnu dna! Puno je tim ministrima bilo važnije trošiti novce na skupocjene aute ili na mobitele i još bolje, na postavljanje ćiriličnih ploča! Nije im bilo važno ni što je gradonačelnik grada sa „problemom“ ćiriličnih ploča, pljačkao i dječje vrtiće! Prisezao mu je premijer na vjernost i pozivao na poštenje tog gradonačelnika, a u koje više nije vjerovala ni njegova vlastita obitelj! Dok su zbijali viceve o tomu kako prošla vlada ima dva odjela, jedan u Banskim Dvorima i drugi u Remetincu, sadašnja vlada otišla je i korak „dalje“. Županijama i gradovima upravljat će Župani i Gradonačelnici DOSLOVCE iz Remetinca!

  HBOR je postao hrvatska banka za održavanje rastrošnih! Uostalo, kako bi HABOR i mogao imati novca, kad ono što se ima daje nekom smutljivom Šegonu, a sa druge strane HNB uopće ne kontrolira poslovanje HABOR-a, već vodi računa o kuharu i plaći za guvernera!
  Hrvatska i dalje besplatno školuje kadrove koji joj nikad neće trebati, a njihova naobrazba je vrlo tanka i u konačnici i ne bitna! Svi će ti mladi i onako otići u inozemstvo, ali neće oni niti biti zaposleni sa diplomama koje su donijeli, već na poslovima koji se nađu na tržištu radne snage! Ministru naobrazbe to uopće nije važno, najvažnija je prvodobna homoseksualizacija mladeži! Na takve stvari Hrvatska država troši novac!
  NITKO od hrvatskih ministara neće se sjetiti POJEDNOSTAVITI proces otvaranja i obične praonice rublja, o čemu se moglo pročitati u tisku, a koja će stvoriti kakav takav novi prihod i zaposliti bar par nezaposlenih osoba!
  Dakle, predstoji pred Hrvatskom veliko „PRANJE“ za cijelu državu i naciju! Ova vlada nije baš NIŠTA KORISNO učinila, a prošla je propustila čak dva mandata za tako što! Ostaje da to izvede netko treći, SAVEZ ZA HRVATSKU!

  Dr Tihomir Janjiček