• Obilježena 20. obljetnica Akcije „Šagovina 91“


    U nedjelju, 18. prosinca, u Cerničkoj Šagovini svečano je obilježena 20. obljetnica iz domovinskog rata, akcija „Šagovina“. Okupili su se u Cerničkoj Šagovini, pripadnici 121. brigade HV-e Nova Gradiška, 99. i 149. brigade HV-e Zagreb i 108. brigade Slavonski Brod, te izaslanstva brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Izaslanstvo HSP-a Brodsko-posavske županije predvodio je gradonačelnik Slavonskog Broda, dr. Mirko Duspara.

    Bila je to oslobodilačka akcija Hrvatske vojske u sklopu akcije «Orkan» u kojoj su sudjelovale 121. novogradiška brigada, potom 99-a «Pešćenička» i 149. Trešnjevačka ,te grupa «Svileni».  Pod geslom „Da se ne zaboravi“ dužno poštovanje poginulim hrvatskim braniteljima u ovoj, ali i svim akcijama oslobađanja Lijepe naše odali su polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom predstavnici HV-a, postrojbi koje su sudjelovale u ovoj akciji, Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, političkog, gospodarskog, kulturnog, vjerskog života, kako općine Cernik, Zagreba, tako i s područja grada Slavonskoga Broda i Nove Gradiške i županije Brodsko-posavske.

    Svečanost je počela svetom misom, na kojoj je istaknuta žrtva hrabrih hrvatskih branitelja,  koji su u obrani  svog kraja i domovine izgubili živote. „Molit ćemo za njih na ovoj svetoj misi, da ih Isus primi u svoj vječni zagrljaj i nagradi za sve dobro što su činili u svom životu i kroz Domovinski rat“.

    Nakon svete mise, sudionici svečanosti položili su vijence i upalili svijeće kod mjesta stradanja hrvatskih branitelja, a onda i kod spomen-obilježja u središtu Cerničke Šagovine. Nakon pozdrava himnom Lijepoj našoj i minute šutnje za sve koji su darovali živote domovini u njezinoj obrani, uslijedile su pozdravne riječi gostiju i domaćina, koji su se prisjetili teških, ali slavnih dana naše novije povijesti i Domovinskog rata, kada se Hrvatska branila  molitvom i s krunicom oko vrata.

    Svečanost su svojim programom upotpunili učenici Osnovne škole „Matija Gubec“ Cernik. Posebno raduje što je bilo djece i mladih.  Poruka je ovo svima da  se Domovinski rat,  akcija „Šagovina“,  naši hrabri vitezovi i branitelji ovog kraja i Hrvatske nikada neće zaboraviti.