• HSP Metković: U Mjesnim odborima se nenamjenski troši gradski novac


  Ivica Volarević

  Gradska podružnica HSP Metković i kandidat za gradonačelnika, Ivica Volarević, smatraju potrebnim izvijestiti javnost o uočenim nepravilnostima u radu  i trošenju  sredstava u Mjesnim odborima na području grada Metkoviću.

  Budući da je Ivica Volarević član Mjesnog odbora Sveti Nikola, a HSP Metković ima člana i u mjesnom odboru Prud, smatraju da imaju puno pravo govoriti o ovoj temi.

  Od izbora za mjesne odbore, prije dvije godine, nikada nije sazvana niti jedna sjednica tih mjesnih odbora, a isto je i sa ostala četiri mjesna odbora na području grada Metkovića.

  Simptomatično je, da unatoč činjenici da mjesni odbori ne održavaju sjednice, u proračunu grada Metkovića redovito se planiraju, a potom i doznačavaju financijska sredstva za rad tih  odbora.

  Tako je u proračunu za 2012. godinu, za svaki mjesni odbor planiran iznos od 40.000 kuna, što ukupno iznosi 240.000 kuna.

  Rebalansom proračuna ta sredstva su povećana za dodatnih 600.000 kuna, tako da je za tu godinu potrošeno 800.000 kuna.

  Interesantno je da  je mjesni odbor Prud, kao jedini odbor u kojem  Jambin HSS, na posljednjim izborima nije dobio većinu, kažnjen, na način da mu je planirani iznos od 40.000 kuna, bez ikakvog obrazloženja oduzet i sveden na  iznos od 0 kuna. ( Izvor – Neretvanski  glasnik- službeno glasilo grada Metkovića )

  U istoj godini ostalim mjesnim odborima povećana je  pomoć iz proračuna u različitim iznosima, od kojih najveći iznosi  148.000 kuna.

  Radi se o  školskom primjeru kako Jambo kažnjava neposlušne, a nagrađuje poslušne.

  Znakovito je da su se u vremenu od  2008. – 2011. godina, proračunska sredstva za mjesne odbore redovito isplaćivala, u sličnim iznosima, ali da do danas javnost, uključujući i članove mjesnih odbora iz oporbenih stranaka, nikada nije informirana za koje namjene su se trošila doznačena sredstva, a nije niti mogla, jer nisu održavane sjednice mjesnih odbra. Isto tako nije nikad podnijeto izvješće, o utrošku sredstva, uz mogućnost uvida u dokumentaciju koja opravdava potrošnju.

  Stoga HSP traži da predsjednici svih šest mjesnih odbora u gradu Metkoviću, bez odlaganja sazovu sjednicu vijeća mjesnog odbora i podnesu pisano izvješće o utrošku proračunskih sredstva za  prethodnih 6 godina. Također traže da se u mjesnim odborima omogući svim zainteresiranim osobama uvid u dokumentaciju koja opravdava potrošnju doznačnih sredstva.

  Ukoliko nadležna gradska vlast ne postupi po ovom zahtijevima, HSP će podnijeti prijavu nadležnom državnom odvjetništvu zbog utemeljene sumnje u protuzakonito trošenje gradskog novca, ističe se u priopćenju podružnice HSP-a grada Metkovića.

  Izvor: Dubrovački vjesnik