• Željko Kulišić, kandidat Pravaškog bloka za župana Dubrovačko-neretvanske županije


  Hrvatska stranka prava (HSP) i Autohtona – Hrvatska stranka prava (A-HSP) potpisali su u Dubrovniku koalicijski sporazum o zajedničkom izlasku na lokalne izbore u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Bivši pomorac, pročelnik za komunalne djelatnosti, direktor komunalnog društva, a sada zaposlenik Hrvatskih voda, Željko Kulišić (HSP) kandidat im je za župana.

  Željko Kulišić, kandidat Pravaškog bloka (HSP i A-HSP) za župana Dubrovačko-neretvanske županije

  Tko će biti vaši zamjenici?

  – Zamjenici su upola mlađi od mene, Denis Šešelj (A-HSP) je s područja Neretve, a Vjencislav Paić-Karega (HSP) iz Korčule, što znači da smo teritorijalno pokrili cijelu županiju. Zamjenici i ja, sprega smo iskustva i mladosti, protkana izraženim domoljubljem.

  Navedite pet glavnih projekata koje mislite ostvariti?

  – Želim potaknuti promjenu Zakona o turizmu, u dijelu koji se odnosi na funkcije predsjednika TZ. Izabrani dužnosnici u JLS (načelnik, gradonačelnik, župan) ne moraju nužno biti i predsjednici turističkih zajednica. Turizam treba prepustiti struci, a ne politici. Financijski podupirati implementiranje alternativnih izvora energije za kućanstva, uz ravnomjernu primjenu u manjim sredinama, na otocima, Pelješcu, Konavlima. Riješiti problem vlasništva poljoprivrednih zemljišta Konavoskog polja i doline Neretve, čime bi se stvorili uvjeti za osnivanje klastera ekološke proizvodnje i konkurencije.

  Mobilizirati sva znanja i uhvatit korak sa svijetom glede novih načina zbrinjavanje otpada. Hrvatska ne treba zaostale tehnologije koje svijet napušta. Donijeli smo strategiju gospodarenja otpadom koja još uvijek nije u primjeni. Uvjeren sam kako se primjenom najnovijih tehnologija u gospodarenju otpadom može pridonijeti smanjenju svekolike ugroze za okoliš i klimu.

  I za kraj, jedan od prvih poteza kad postanem župan, bit će revizija titule “počasnog građanina DNŽ” Stipe Mesića. Neki njegovi dvojbeni potezi otvaraju sumnje kod iskrenih domoljuba i onemogućuju konačno zatvaranje nekih poglavlja iz naše povijesti. Moj uspješan društveni angažman u otkrivanju komunističkih zločina počinjenih za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata upravo ide u smjeru razotkrivanja kako izvršitelja tako i nalogodavaca. Moramo konačno “zacijeliti rane prošlosti”, dati mir pokojnima, osuditi počinitelje i napokon započeti živjeti 21. stoljeće.

  Hoćete li smanjivati broj zaposlenih u županijskoj upravi?

  – Inzistirat ću na učinkovitosti administracije, provoditi racionalizaciju, ali bez političkih čistki “nepodobnih”.

  Hoćete li raspisati natječaje za izbor pročelnika, direktora komunalnih društava, javnih ustanova i agencija u Županiji ?

  – Da, obvezno. Na sve one koji su zaposleni po javnom natječaju, primjenjivati će se ista pravila.

  Zbog čega mislite da ste Vi najbolji kandidat za župana?

  – Svi koji me poznaju, znaju da je moja prednost nad drugim kandidatima spoj životnog iskustva, stručnosti, nepotkupljivosti, moralnost, te neophodna gradska uljudba, što je nužno za ljude koji obnašaju javne funkcije. Iskustvo sam stekao u radu gradske i županijske uprave, a sustav vrijednosti rada i vrijednovanja učinjenog stekao sam navegavajući na stranim kompanijama.

  Kako gledate na problem izgradnje golf resorta na Srđu?

  – Nakon što je HDZ-ov dvojac Sanader/Bosnić 2006. godine ‘odradio’ izmjene PP županije povećanjem obuhvata golf resorta na Srđu s 90 na 310 ha bez provedbe potrebnog zakonskog postupka, dovedeni smo pred gotov čin. Sada se malo toga može ispraviti što se tiče samog obuhvata. Ipak, ono što je u našoj moći jest držati stalno budno oko na izvedbi projekta. Na predviđenom prostoru neophodno je uravnotežiti stvarne potrebe za golf i megalomanske ambicije investitora za što većim profitom izgradnjom vila i apartmana. Uskladiti mjeru i želju za izgrađenosti, primjerenu veličini Grada i budućem potencijalu golfera.

  Kakvo je Vaše rješenje za županijski centar za gospodarenje otpadom?

  – Rješenje vidim u izgradnji centra u kojem će se primjenjivati najnovije tehnologije. Nužno je promijeniti i naše životne navike te u cijeloj županiji početi razdvajati otpad već u domaćinstvima.

  Pelješki most ili trajekti kroz Neum?

  – Povezivanje županije čvrstom vezom preko vlastitog teritorija mora biti apsolutni prioritet ove države! Manje je bitno hoće li ta veza biti most ili tunel. Mostovi su u uvijek grandiozniji i skuplji. No takva čvrsta veza otvara i dodatne razvojne mogućnosti naših otoka, prvenstveno Mljeta, Korčule i Lastova. Privremeno rješenje jest trajekt Trpanj-Ploče, a povećanje proisteklih troškova za sve naše prijevoznike mora preuzeti država do završetka radova izgradnje mosta.

  Koji su vaši politički uzori?

  – Iz hrvatske povijesti to je otac domovine dr. Ante Starčević, a iz novije povijesti to je neprijeporno dr. Franjo Tuđman u vrijeme nastanka moderne Hrvatske.

  Može li naša županija živjeti samo od turizma ?

  – Ne može, jer nije ni do sada živjela isključivo od turizma, brodogradnja na Korčuli, tranzit roba preko Ploča, poljoprivreda i ribarstvo, podloge su koje se moraju nadopunjavati uz turizam visoke kategorije, kojem bismo trebali težiti.

  Koju biste ocjenu dali Vladi RH?

  – Jedva bih im dao prolaznu ocjenu. Unatoč katastrofalnoj gospodarskoj politici, koalicija na vlasti pokušala je uvesti reda u naplati poreza. Međutim, premda će red u naplati poreza djelovati blagotvorno na državni proračun, izostanak sustavnih mjera poticaja gospodarstvu i velikih investicija djelovale su negativno na standard hrvatskih građana. Ono što me najviše brine je obrazovni sustav koji je na nikad nižim granama.

  Koga priželjkujete za protukandidata u drugom krugu?  

  – Meni je svejedno, ali ako moram birati onda biram Dobroslavića! O postizbornim partnerima je prerano govoriti.

  Izvor: Slobodna Dalmacija | Autori: Gabrijela Bijelić i Maja Rilović Koprivec