• Preimenovanje Trga maršala Tita u Trg hrvatskih branitelja


  “Hrvatska stranka prava podnijela je prijedlog Odboru za imenovanje naselja, ulica i trgova Grada Zagreba da se sadašnji TRG MARŠALA TITA, preimenuje u TRG HRVATSKIH BRANITELJA”  izjavio je Siniša Šukunda, povjerenik HSP-a za Zagreb, na današnjoj tiskovnoj konferenciji koja se održala u prostorijama stranke u Zagrebu, u Žerjavićevoj ulici,  na kojoj je nazočio i predsjednik HSP-a Daniel Srb.

  Daniel Srb je izjavio da je ovaj prijedlog o preimenovanju jednog od najljepših gradskih trgova u Trg hrvatskih branitelje iznimno značajan u ovom trenutku kada se braniteljima pokušava nametnuti kolektivna odgovornost  za Domovinski rat i  činjenicu da su branitelji obranili Hrvatsku. Time bi grad Zagreb pokazao poštovanje prema braniteljima kojih ima više od 60.000 u Zagrebu a kroz ovaj prijedlog uklonili bi i naziv Trga koji nosi ime po komunističkom diktatoru Josipu Brozu, po osobi koja je odgovorna za brojne zločine na ovim prostorima, za hapšenja, zatvaranja, proganjanja, mučenja i pogubljenja velikog broja ljudi  samo zbog drugačijeg mišljenja i svjetonazora. – nastavio je Daniel Srb.

  „Zbog svega toga, apsolutno je neprihvatljivo da jedan od najljepših trgova nosi njegove ime. Došlo je vrijeme da Hrvatska prestane zatvarati oči pred odgovornošću pojedinih osoba za sva zlodjela koja su tada počinjena.“ – završio je Daniel Srb.

  Siniša Šukunda  je istaknuo  da je  sramotno da u Zagrebu, niti  nakon 20 godina od osnutka prvih brigada Hrvatske vojske, niti jedan trg ne nosi naziv Trg HRVATSKIH BRANITELJA. 

  “Da bi spriječili da se braniteljima dodijeli neuređena livada kao npr. prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, HSP  traži da jedan od najljepših gradskih trgova nosi naziv TRG HRVATSKIH BRANITELJA.  Kroz ovu inicijativu želimo i otvoriti  raspravu o  odgovornosti Josipa Broza za sve što se događalo u Hrvatskoj od 1945 do njegove smrti”  – rekao je Siniša Šukunda.

  HSP očekuje da će za ovu inicijativu dobiti podršku svih braniteljskih udruga kao i onih političkih stranaka koje su se nedvosmisleno izjasnile o osudi komunističkog režima.