• Provala i pokušaj krađe kandidacijskih lista koalicije “Zajedno” u Zagrebu


  Priopćenje za javnost

  Neposredno prije predaje drugog dijela lista za kandidaturu na lokalnim izborima, četvrtak 25. travnja 2013., izvršena je provala u automobil u kojem su prevožene kandidacijske liste koalicije “ZAJEDNO”, čiji je zajednički izlazak uznemirio mnoge duhove stranaka koje sebe doživljavaju nezamjenjivima u rotaciji na vlasti. Koaliciju Zajedno čine domoljubne, suverenističke stranke Hrvatska stranka prava (HSP), Akcija za bolju Hrvatsku (ABH) i Volim Hrvatsku (VH), te nezavisna lista Pere Kovačevića.


  Provala u automobil kojim se tijekom predizborne kampanje služi Siniša Šukunda, predsjednik zagrebačkog HSP-a i kandidat za gradonačelnika koalicije stranaka pod imenom “Zajedno“, za gradonačelnika Grada Zagreba,  nije slučajnost. Upravo su tim automobilom, tijekom posljednjeg dana roka za predaju lista na lokalnim izborima za Grad Zagreb, prevožene prikupljenje kandidacijske liste, za što je bio zadužen dopredsjednik HSP-a Zlatko Čičak. Tijekom istog dana, u ranijim satima provaljeno je u privatni automobil obitelji Šukunda, no tada se nije moglo naslutiti da počinitelji zapravo ne traže novac i vrijedne predmete, već nešto drugo.

  Počinitelj provale je i nakon dva pokušaja krađe ostao neobavljena posla, jer predstavnici koalicije svoj zadatak obavljaju odgovorno, a liste ni u kojem trenutku nisu ostale nezaštićene i izvan dometa oka ljudi koji se brinu za sigurnost kampanje. Počinjena je određena materijalna šteta, otuđen je dio novaca namijenjenog za financiranje jedno od događanja koja će se održati tijekom kampanje, no dragocjena očitovanja kandidata i ispunjene kandidacijske liste ostale su u posjedu koalicije te su na vrijeme predane Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

  Siniša Šukunda je ovaj nemili događaj prokomentirao riječima: “Mi smo grupa koja ne podliježe takvim pritiscima, no nadam se da politički obračuni ne će prijeći granicu obračuna koji bi ugrozili sigurnost moje i naših obitelji.”

  Stručnjaci za sigurnost pozadinu ovog čina protumačili su i kao način stvaranja nesigurnosti, a posebno istiću činjenicu da je prva provala izvršena u automobil koji Siniša Šukunda koristi povremeno, dok se njime uglavnom služi njegova punoljetna kćer.