• Siniša Šukunda: Država ne bi dopustila osnivanje HDZ dr. Franjo Tuđman ili SDP Ivica Račan


  Siniša Šukunda - kandidat za gradonačelnika Grada Zagreba

  Izvor: Dragovoljac.com

  U nastavku serijala predstavljanja kandidata za lokalne izbore razgovarali smo sa Sinišom Šukundom, predsjednikom HSP-a Zagreb, dopredsjednikom UDHOS-a, kandidatom za gradonačelnika i nositeljem liste za gradsku skupštinu ispred koalicije Zajedno.

  Gospodine Šukunda recite nam ukratko nekoliko riječi o sebi.

  Rođeni sam Zagrepčanin, imam 40 godina, oženjen sam i otac troje djece, razvojačeni hrvatski branitelj, diplomirani inženjer prometa, direktor jedne od Službi u Hrvatskoj pošti, član HSP-a 19 godina.

  Zašto ste se odlučili bavit politikom i zašto baš HSP?

  Kada sam 1994. godine skinuo odoru Hrvatske vojske, bilo mi je logično učlaniti se u Hrvatsku stranku prava i od tad sam u hijerarhiji stranke napredovao od običnog člana do predsjednika Zagrebačke organizacije i člana predsjedništva Stranke.

  Bavljenje politikom shvaćao sam i još uvijek u to vjerujem, kao borbu da dobrobit zajednice i društva. Na žalost HDZ i SDP su svojim načinom bavljenja politikom običnim građanima ogadili politiku, a izbori za Europarlament najbolji su pokazatelji toga.

  Kao mlad čovjek preuzeli ste na sebe tešku zadaću vođenja zagrebačkog HSP-a, kako uspijevate uskladiti politiku, posao i privatne obaveze?

  Već sam rekao da imam 40 godina, ali obzirom da sam u politici gotovo 19 godina, da sam prošao sve razine od običnog člana Stranke, pa nadalje, u poslovnom životu obavljam odgovorne poslove organizacije posla na razini cijele Hrvatske, skupio sam puno životnog iskustva. HSP u Zagrebu nije bio parlamentaran u prošlom sazivu Skupštine, a moj je cilj upravo to. Uz izuzetno odgovoran posao i obitelj dobrom organizacijom posla uspijem se i politički aktivirati, a izlazak naše koalicije u svim gradskim četvrtima i u gotovo svim mjesnim odborima te činjenica da smo prikupili gotovo 7.500 potpisa govori da smo uspjeli.

  Gdje je danas HSP nakon dvadesetak godina sustavnog razaranja i napada na stranku što izvana što iznutra?

  Hrvatska stranka prava, „smeta“ mnogima, i lijevima i desnima. Zastupnici HSP-a nikada se nisu libili uhvatiti u borbu s korupcijom i kriminalom, a to je glavni razlog konstantnog napada na HSP.

  Osnivanje nekoliko pravaških stranaka gotovo istog naziva govori tome u prilog. Gotovo sam siguran da Uprava ne bi dozvolila registraciju stranke koja bi se zvala HDZ dr. Franjo Tuđman ili SDP Ivica Račan, a to su dozvolili pravaškim strankama.

  Vjerujete li da je moguće okupljanje desno orijentiranih stranaka u zajedničku političku snagu?

  Na ljevici takvo okupljanje uvijek „upali“, na žalost na desnici do sada nije. Obzirom da pred ove lokalne izbore nije došlo do ozbiljnog zajedništva na desnici, vjerujem da će novo rasipanje glasova desnih stranaka napokon pobuditi ozbiljnu želju za tim jedinstvom. Mislim da je potrebno napomenuti da kod članova desnih stranaka nema problema oko zajedništva, problem je doista u vodstvima pojedinih stranaka, ali kao što rekoh vjerujem da će nakon ovih izbora doći do zajedništva.

  Inicirali ste okupljanje pravaškog bloka zajedno s HČSP-om koji se razišao za što je gospodin Miljak optužio Vas, kako to komentirate?

  Ne bih previše vremena trošio komentirajući izjave nekoga tko svojim djelima demantira samog sebe. Jedan od razloga raspada pravaškog bloka po njemu je moj razgovor s HDZ-om, iako je prije toga izjavio da HČSP odustaje od mene kao kandidata, lako se provjeri na njihovim stranicama. Doista službeno nisam razgovarao s HDZ-om o koaliciji, a sa njihovim predsjednikom Gradske organizacije čujem se kao i sa svim predsjednicima desnih stranaka u Zagrebu, to je jednostavno normalna komunikacija.

  Ja, odnosno HSP Zagreb nije u koaliciji s HDZ-om dok gospodin Miljak kojeg je to navodno jako smetalo na kraju ide s njima na izbore u nekim dijelovima Zagreba, a da ne govorimo o Hrvatskoj.

  Druga tvrdnja koju moram javno opovrgnuti je ona da je iz središnjice HSP stigla okružnica da se s HČSP-om ne sklapaju nikakve koalicije. To naprosto nije istina jer imamo nekoliko primjera u drugim dijelovima Hrvatske gdje su HSP i HČSP u čvrstim koalicijama.

  Inače nisam sklon komentiranju predizbornih izjava jer u predizborno vrijeme ljude ponese neka čudna euforija, malo se precijene pa si daju prevelik značaj. Izbori će proći, rezultati će biti kakvu budu a budućnost nam opet nalaže sjesti za isti stol i nastaviti suradnju s ljudima koji imaju slične političke ciljeve kao i mi.

  Osim od strane HČSP-a na Vaš račun stižu i optužbe nekih bivših članova, primjerice gospodina Banića bivšeg predsjednika podružnice Trnje.

  Već sam rekao ni ovo ne bih posebno komentirao, sami ste rekli da se radi o bivšem članu, bivši članovi uvijek su puni gorčine, pogotovo kad se radi o ljudima koji su usko rodbinski vezani uz bivšeg predsjednika Đapića. Gospodin Banić izlazi na ove izbore sa listom grupe građana i ja mu želim da provede u stvarnosti sve svoje želje i ambicije koje navodno zbog Šukunde nije ostvario HSP-u. Također, mislim da je potrebno samo napomenuti da je Damir Banić vodio podružnicu Trnje na izborima 2009. kao i na izborima 2011. godine, i polučio rezultat od nešto manje od 2 %, dok sam u isto vrijeme 2009. ja predvodio podružnicu Donja Dubrava i dobio više od 9%!

  Koji su po Vama ključni problemi desnice i kako ih riješiti?

  Osnovni problem desnice je razjedinjenost i svake izbore ima sve više desnih stranaka. Imao sam primjera gdje su me na razgovor zvali čelnici novoosnovanih desnih stranaka i rekli kako je njihova želja ujedinjenje desnice, a njihova stranka još je više usitnila desno biračko tijelo.

  Što koalicija Zajedno nudi Zagrepčanima za bolji i ljepši Zagreb?

  ZNANJE, POŠTENJE, ODGOVORNOST, naša je poruka.

  Naši plakati, kao i naše nastupanje u javnosti odišu zajedništvom. Za razliku od ostalih koalicija čije plakate krase slike čelnika najjače stranke, kod nas su slike predstavnika svih stranaka. Naša koalicija Zagrepčanima uz znanje poštenje i odgovornost nudi programe koji će povećati zaposlenost u Zagrebu, koji će smanjiti prometnu gužvu, te povećati kvalitetu življenja u Zagrebu.

  Kakvu su Vam daljnji planovi u političkom radu?

  Čelnik sam Zagrebačkog HSP-a i moji planovi za političku budućnost dobrim su dijelom vezani za rezultate na predstojećim izborima. Ukoliko HSP postane parlamentarna u Zagrebu, učinit će svoju organizaciju još jačom i pripremiti je za predstojeće parlamentarne izbore.

  Kakav je Siniša Šukunda privatno, čime se bavite u slobodno vrijeme?

  Nešto ranije ste me upitali kako uspijevam uskladiti posao, obitelj i stranku. Slobodnog vremena imam jako malo, a sve slobodno vrijeme provodim sa svojom suprugom i troje djece. Uz obiteljsku kuću imam vrt, gdje se nakon napornog psihičkog posla, odmaram u fizičkom radu.

  Koju poruku za kraj imate za mlade ljude koji poput Vas žele donijeti promjene u političkom životu Hrvatske?

  Poručio bih mladima da nakon što se školuju ostanu u Zagrebu, u Hrvatskoj, zajedno trebamo izgraditi bolju i pravedniju budućnost.

  Također, poručio bih svim građanima da izađu 19. svibnja na izbore, jer samo ZAJEDNO možemo napraviti pozitivne pomake.

  Pozivam i sve članove i glasače pravaških stranaka da povjere svoj glas meni kao kandidatu za gradonačelnika Grada Zagreba jer sam jedini pravaški kandidat. Pokažimo snagu pravaša i pokažimo koliko pravaških glasova ima u Zagrebu!