• HSP Karlovac: Igrokaz gradskih tvrtki


  Prema financijskim izvješćima i potezima koji pristižu u zadnje vrijeme iz tvrtki u vlasništvu Grada i gdje se dotični direktori javno hvale sa ostvarenom dobiti, postavlja se pitanje, koja je točno svrha tih poduzeća?

  HSP Karlovac

  Svako trgovačko društvo je osnovano na principima i temeljima tržišnog poslovanja i cilj je ostvariti dobit za vlasnika, ali s ovakvim društvima stvar je ipak malo drugačija.

  Prvo, to su gradske tvrtke koje imaju monopol u svom poslovanju i nemaju stvarnog tržišnog konkurenta. Drugo, njihova uloga je da budu servis građanstvu i pravnim subjektima u redovitom poslovanju, da pružaju stvarne potrebe i pri tome ne ostvaruju nepotrebne dobiti koje su stvorene na dva načina:

  1. Loše poslovne procjene i krive odluke glede investicija
  2. Previsoke cijene njihovih usluga

  Dakle, ukoliko gradske tvrtke mogu smanjivati cijene usluga, to znači da su građani cijelo vrijeme plaćali previsoke cijene usluga.

  U oba slučaja novac građana i tvrtki se nepotrebno oporezuje, pretače u državni proračun, ili pak stoji neiskorišten na računima tih istih gradskih poduzeća.

  HSP smatra da su ovakve samohvale direktora gradskih tvrtki potpuno promašene i u clju su samopromocije, kako dotičnih direktora tako i vladajuće strukture pred same lokalne izbore. Nisu oni uspješni već je to pokazatelj neracionalnog upravljanja tuđim novcem.

  Bilo koje poduzeće treba poslovati pozitivno, ali bez ostvarenih enormnih dobiti koja su i za mnogo veće tvrtke danas nemoguća misija.

   

  Hrvatska stranka prava
  Podružnica Karlovac
  Dražen Bogović, predsjednik