• Kristijan Bakarić: Nećemo dozvoliti SDP-u odvajanje djece od tradicionalnog roditeljskog odgoja


  Robert Špoljarić, Kristijan Bakarić i Marijan Marić (photo: Dražen Prša)Dana 15. prosinca 2012. održana je konferencija za novinare podružnice HSP-a Otočac, kojoj su nazočili predsjednik podružnice Kristijan Bakarić, dopredsjednik Robert Špoljarić i tajnik Marijan Marić. Konferencija je sazvana kako bi se približio stav i pogled članova HSP-a Otočca na sve aktualniju temu “Zdravstvenog odgoja u školama”.

  Zdravstveni odgoj u školama ima svoje mjesto, no veliko je pitanje, način na koji se on želi progurati i teme koje se žele kroz njega progurati. U okviru zdravstvenog odgoja provlači se komponenta spolnog odgoja koja se prezentira na način da zadire u tradicionalne vrijednosti hrvatskog društva i kršćanske tradicije. Naročito je sporan 4. modul “rodno-spolna ravnopravnost” koji je suprotan kršćanskom svjetonazoru, svjetonazoru većine i hrvatskoj tradiciji; nije usklađen s kršćanskom etikom u kojem se između ostalog učenicima objašnjava da je homoseksualizam, biseksualnost i slično potpuno normalna stvar i da je samo pitanje odluke za koju će se spolnu orijentaciju netko odlučiti. 

  Kristijan Bakarić (photo: Dražen Prša)Ovakvim nametanjem učenja od 4. razreda nadalje roditelji su u ovom području obrazovanja praktično u potpunosti isključeni u odgoju vlastite djece. Ne može se djeci u osnovnim školama kroz predavanja o spolnosti govoriti o homoseksualizmu ili transseksualizmu i učiti ih da je to u redu.

  Ovakvim pristupom učenja o spolnosti narušavaju se temeljne vrijednosti društva, a to je obitelj, koja se u katoličkoj kulturi i svjetonazoru percipira i funkcionira kao brak muškarca i žene. Mi se u HSP-u zalažemo za kršćanska načela i tradicionalizam te za odgoj djece koji doliči kršćanskim načelima. Upravo zbog toga nećemo dozvoliti da nam SDP nameće odvajanje djece od tradicionalnog roditeljskog odgoja na načelima kršćanstva. Također smatramo da se iz propisane literature za izradu nastavnih jedinica vidi koliko je projekt nakaradan i neprimjeren za osnovnu i srednju školu.

  Htjeli bismo skrenuti pozornost na temu koja je ovih dana aktualna, a to je proračun Grada Otočca za iduću kalendarsku godinu; s obzirom da smo stranka mladih imamo dosta pritužbi naših članova i onih koji nisu naši članovi, a žale se na raspodjelu sredstava unutar sportskih udruga. Mi jedino možemo obećati kada u narednoj godini budemo participirali u vlasti Grada Otočca, da će u skladu sa našim proklamiranim stavovima i proračun biti moralan, socijalan, razvojan i pravedan. Jedan od većih problema su i neadekvatni uvjeti za najmlađe u dječjem vrtiću “Ciciban”. HSP će se zalagati da se poboljšaju uvjeti od najmlađih pa do najstarijih kojima je potrebna njega i pažnja. Kod nas će proračun biti transparentan i dostupan javnosti putem portala, tako da će svatko imati uvida kako se troše novci poreznih obveznika.

  S obzirom da se nalazimo u predblagdanskom vremenu, iskoristio bih ovu priliku da svim građanima i građankama grada Otočca zaželimo čestit Božić i sretnu Novu 2013. godinu.

   

  HSP Otočac
  Kristijan Bakarić, predsjednik Podružnice