• MARIJA HERTELENDI: ŠTO SE DOGAĐA S MEĐIMURSKIM VELEUČILIŠTEM?


  marija hertelendi 1
  Na zadnjoj sjednici Županijske skupštine Međimurske županije zapaženu ulogu je imala i vijećnica  HSP-a Marija Hertelendi koja je na aktualnom satu postavila nekoliko pitanja koja su odjeknula Međimurjem. Donosimo  pitanja i odgovore aktualnog župana Međimurske županije.

   

  Marija Hertelendi (HSP) je pitala župana u kojem je statusu predmet oko Međimurskog veleučilišta prvenstveno s aspekta da je sve prijavljeno DORH-u ali nema novih informacija. Prema njenim riječima, politički mobbing i uznemiravanje, zastrašivanja kao i pogodovanja u kadroviranju koje obilježavaju MEV, a što se vidi u svim medijima posljednjih nekoliko mjeseci, može rezultirati ostankom dotične dekanice na vodećoj poziciji.

  Vijećnica Hertelendi se kratko osvrnula i na činjenicu da su upravo isti politički mobbing i zastrašivanje zabilježeni i prilikom procesa izbora ravnatelja u Selnici što samo pokazuje uzorak ponašanja kako to rade pojedine političke stranke, u ovom slučaju SDP. „Umjesto da bude primjer svojim ponašanjem svjedoci smo kako Roberta Barat, dobitnica županijske nagrade Zrinski, bivša vijećnica ove Skupštine, koristi politički utjecaj da dostigne željenu poziciju.“ – istaknula je Hertelendi.
  Vijećnica je upoznala sve i s problematikom nerada resornih inspekcijskih službi kao i pojedinih načelnika, posebice kada je riječ o peradarnicima u Dragoslavec Selu te Brezju koji narušavaju zdravlje mještana, kao i okoliš jer ispuštaju otpadne vode u obližnje kanale, a smrad u okolici je nesnosan. „Kada je loša situacija u vezi bilo čega uvijek se poziva i proziva župana što će napraviti i na koji način.“ – započeo je župan Posavec te nastavio da onda kada se problemi počinju rješavati i sustavno poslagivati onda je problem jer je župan promijenio članove školskog odbora iz kvote osnivača.
  Posavec je istaknuo da je po pitanju MEV-a cilj konačno rješenje problema, odnosno ili potvrda optužbi ili njihovo odbacivanje. DORH nije dužan županiju obavijestiti o bilo čemu po tom pitanju jer županija niti nema ingerenciju na tom polju. „Županija ne dobiva informacije o situaciji na Međimurskom veleučilištu iako je članica Upravnog vijeća zaposlenica ove županije.
  Članovi UV Međimurskog veleučilišta su postavljeni još za vrijeme prošle vlasti i imenuje ih resorno ministarstvo. Napominjem da Međimurju nikako nisu u interesu daljnja odugovlačenja u rješavanju ovog problema jer se stvara negativna slika o funkcioniranju institucija na ovom području. To je bitan element budućim investitorima jer kroz MEV gledamo obrazovni kadar s jedne strane ali i, na žalost, danas i funkcioniranje pravne države.“ – zaključio je Posavec.

  hsp