• Drago Marković: Osijek zaslužuje bolje.


  drago marković

  Na današnjoj konferenciji za medije u Osijeku predsjednik podružnica HSP Osijek Drago Marković osvrnuo se na stanje u vladajućoj gradskoj koaliciji i krizi koja ih zadnjih dana potresa, a ima itekako utjecaja na svakodnevni život Osječana

  “Od samog dolaska na vlast drugolipanjske koalicije u gradu Osijeku znali smo da će ista jako teško funkcionirati. Znali smo to jer ista je sastavljena od konglomerata političkih opcija nastalih na platformi PROTIV, a ne na platformi ZA” – rekao je Marković i dodao da je platforma PROTIV bila skidanje s vlasti HDSSB-a pod svaku cijenu, a platforma ZA bila je VLAST PO BILO KOJU CIJENU, iako su bili bez programa, znanja i ljudi koji to mogu provesti.

  Na prvom većem iskušenju,poskupljenju cijena gradskog prijevoza putnika i glasne reakcije i gradske oporbe i građana, vladajuća koalicija našla se u iskušenju i krizi..

  U cijeloj priči oko poskupljenja zanimljivo je to što gradonačelnik Vrkić nije izišao za govornicu, pogledao svojim sugrađanima u oči i najavio poskupljenje.
  Ono što je najviše zasmetalo sve građane Osijeka je što ih se pokušalo prevariti i obmanuti kroz tzv. „pravedniju raspodjelu troškova prijevoza“. Osječani bi puno lakše prihvatili jasnu poruku da novaca nema, da ova gradska vlast ne zna kako ih nabaviti i da nema drugog rješenja osim poskupljenja prijevoza.Tu se pokazalo i neobjašnjivo ne snalaženje uprave i nadzornog odbora GPP-a koje Osječanima nije znalo objasniti zašto im usluge poskupljuju u tako enormnim iznosima, za pojedine socijalne kategorije čak u iznosu preko 300%.

  “Druga razina problema je što mi u Osijeku u stvari ne znamo tko nam je gradonačelnik i tko upravlja gradom. Znamo samo da naš formalni gradonačelnik nakon svake ozbiljnije trzavice u gradu sjeda u auto i ide po savjet svom izumitelju u Zagreb” – rekao je Marković i dodao da je trenutna situacija u Osijeku je kao u nekom lošem kaubojskom filmu u kojem svi znamo tko su sporedne uloge i tko najbrže poteže, ali ne znamo ko vuče konce iza zavjese. Takvo stanje će trajati tako dugo dok se jednog dana u ovom gradu kojeg su skoro svi napustili ne pojavi John Wayne i uvede reda” – napravio je usporedbu Marković

  U Osijeku se mora uvesti reda. Svaki dan s ovakvom gradskom vlašću je izgubljen dan. Osječani zaslužuju bolju i sposobniju vlast, a dobiti je mogu samo na novim izborima. Dakle izbori što prije. – konstatirao je Marković i dodao da je nekada cijena koštanja izbora manji trošak od ostanka nekvalitetne vlasti u gradu Osijeku.

  Prokomentirao je Marković i nedavni sastanak osječkog dogradonačelnika Hama sa svojim kolegom iz Novog Sada koji je bio organiziran s ciljem uvezivanja i potpore kandidaturama za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine za koju grad Osijek aplicira.

  Marković je konstatirao da je do sada izgubljeno puno vremena oko samog proces kandidature i da se sadašnja vlast pokrenula tek nakon što ih je on u ime HSP-a Osijek podsjetio u siječnju prošle godine, umjesto da su nastavili procese gdje su njihovi prethodnici stali i upregnuli sve snage i krenuli s pripremama za kandidaturu.
  Istaknuo je da se u gradu Osijeku sadašnji Odsjek za kulturu mora dići na razinu Upravnog odjela i biti tjelo koje kordinira sve aktivnosti svih institucija u kulturi grada Osijeka i Osječko baranjskoj županiji.
  Sredstva koja su predviđena za proces kandidature (400 000) kuna, Marković drži nedostatnim za sve procese koje treba odraditi, pogotovo kada se usporedi s konkurentima iz Hrvatske gdje su ti iznosi višestruko veći.

  “Kada je u pitanju suradnja Novim Sadom u fokus nam upada zanimljiva činjenica da politička opcija dogradonačelnika Hama (HNS) u svim odnosima gotovo pa uvijek preferira i gleda na istok i “region”, od njihove nacionalne (V. Pusić) do lokalne politike – naglasio je Marković i postavio pitanje zašto se na ovom području ne ostvari suradnja s Pečuhom, Mariborom Salzburgom, Bečom ili Bratislavom nego se uvijek ide prema Novom Sadu, Beogradu, Šapcu ili Nišu”.
  Uvijek trebamo učiti od boljih – zaključio je Marković