• HSP protiv proračuna Osječko-baranjske županije za 2013. godinu


    Dana 11. prosinca 2012. održana je posljednja ovogodišnja sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije u kojoj HSP participira sa šest vijećnika. Na dnevnom redu sjednice se uz mnoge točke dnevnog reda izdvajalo donošenje temeljnog županijskog dokumenta za 2013. godinu, proračuna Osječko-baranjske županije.

    Franjo GavranTijekom aktualnog sata vijećnici HSP-a su postavili puno pitanja županu Vladimiru Šišljagiću, a među pitanjima vijećnika izdvajamo ono Franje Gavrana, koji je izrazio zabrinutost zbog iseljavanja mladih s područja županije, jer za Kanadu je od lipnja ove godine do danas odletjelo 9 punih zrakoplova mahom mladih ljudi ili mladih obitelji. A kao razlog navodi nebrigu svih dosadašnjih vlada i vlasti na razini Osječko-baranjske županije. Župan Šišljagić je na postavljeno pitanje ustvrdio kako je riječ o tragičnoj činjenici čiji su uzroci strašna decentralizacija, loš porezni sustav i nesposobna vlast koja nema sustavnih rješenja.

    Na prijedlog proračuna vijećnici HSP-a su podnijeli amandmane s ciljem rješavanja neuralgičnih točaka u Osječko-baranjskoj županiji i poboljšanju kvalitete života svih građana županije. Nastojali su ukazati da proračun nije razvojni i da nije raspoređen na pravedan način s ciljem ravnomjernog razvoja Županije. Podjela sredstava koji su na raspolaganju županiji vrši se sukladno stranačkoj pripadnosti lokalnih čelnika općina ili gradova u kojima je na vlasti ista stranka kao i u Županiji. Svi oporbeni amandmani odbijeni su.

    Proračun Osječko-baranjske županije u 2013. godini iznosit će 358 milijuna i 448 tisuća kuna i povećan je oko 3 posto u odnosu na ovu godinu. Proračun je prihvaćen većinom glasova vijećnika, a vijećnici HSP-a bili su protiv donošenja ovakovog proračuna