• Osijek: HSP osudio premijerkinu izjavu da će RH pomagati Srbiji da uđe u EU


    Zabrinjava izjava predsjednice vlade Jadranke Kosor, tijekom posjeta njemačke kancelarke Angele Markel, o tome da Hrvatska ulaskom u Europsku uniju neće otežavati svojim susjedima ulazak već učiniti sve da i ono što prije uđu u EU.

    Na načelnoj razini to je dobrosusjedska gesta, ali je u neskladu s prisegom koju su podnijeli ministri i predsjednica vlade jer je u pitanju zaštita cjelovitosti teritorijalnog integriteta RH – komentirao je danas u Osijeku predsjednik HSP-a Danijel Srb. Kako je dodao, poznato je da RH nema riješen granični spor sa Srbijom odnosno da ne postoji samo neriješena Šarengradska ada već i druga područja s druge strane Dunava .

    – Jedan od najznačajnih elemenata ulaska u EU je mogućnost da se kroz članstvo EU osnaži položaj u pregovorima i riješi to pitanje. Unaprijed odustati od te mogućnosti znači nanijeti štetu RH. Unaprijed neiskoristiti jedinu prednost koju RH može imati ulaskom u EU je politički neprihvatljivo! – zaključio je Srb čija je stranka dala potporu UHDDR-u u provođenju peticije za oslobađanje hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača te branitelja Veljka Marića.

    Na Marića koji je srbijanskom zatvoru, nakon rješenja slučaja Tihomira Purde se zaboravilo, a on je – zaključeno je – žrtva hrvatske politike koja prodaje svoje branitelja. Potpisati peticiju započelu prije 35 dana u Čikagu, u Osijeku će se moći na trgu Slobode do 31. kolovoza.