• Jurica Burazer iz Šibenika: Otvorit ćemo bar tri tisuće radnih mjesta


  Jurica Burazer kandidat je Hrvatske stranke prava (HSP) za šibenskoga gradonačelnika. Riječ je o novom političkom imenu koje prvi put testira svoje političke dosege vjerujući da upravo on može ponuditi građanima Šibenika najviše.


  Tko će biti vaši zamjenici?

  Prof. Tatjana Gulin i prof. Luka Slamić.

  Nabrojite vaših pet glavnih projekata koje u mandatu namjeravate realizirati u Gradu Šibeniku. 

  Za početak, omogućit ćemo potencijalnim investitorima jednake uvjete kako bi mogli ravnopravno ulagati svoj kapital, i to ponajprije u turizam, koji će biti jedna od glavnih grana u gospodarstvu grada, koji danas nema nikakvih smještajnih kapaciteta u samom sjedištu. 
   
  Ključni preduvjet je donošenje novoga GUP-a. Grad bi bio podijeljen na dvije zone. Zona “A” bi podrazumijevala razvoj najekskluzivnijih turističkih kapaciteta uz more (Zaton, Raslina, Grebaštica, Brodarica, Žaborić…), te područje na potezu od TEF-a do rta Mandalina. Zona “B” bi se proširila na unutrašnjost (Ražine, Dubrava, Danilo, Jadrtovac, Vrpolje. Revitalizirali bismo staru gradsku jezgru i omogućili najpoznatijim svjetskim brendovima otvaranje trgovina (Roberto Cavalli, Dior…), te otvorili turistički muzej koji bi s postojećim turističkim kapacitetima u starom gradu zaokružio cjelinu. 
   
  Turistički sadržaj nadopunio bi se povezivanjem tvrđava žičarom. Treba, također, razvijati tzv. laku industriju u zoni Podi i na prostoru današnjeg TLM-a, čiju privatizaciju treba poništiti jer je odrađena isključivo iz špekulativnih razloga (zbog milijun kvadrata zemljišta koje se planiralo pretvoriti u građevno). Na području TLM-a razvili bismo automobilsku industriju koja bi zadovoljavala najviše ekološke standarde. Konačno, Šibenik bismo razvijali kao sveučilišni grad.


  Imate li u planu smanjivati broj zaposlenih u gradskoj upravi?

  S obzirom na negativne trendove u našem gradu posljednjih godina (preseljenje Carine, Fine…), a koji su uzrokovali smanjenje broja radnih mjesta i egzodus naših stanovnika iz Šibenika, uvjeren sam da bismo proinvesticijskom politikom doveli nove investitore u Šibenik koji bi povećali broj zaposlenih. Gradsku upravu potrebno je restrukturirati zbog neefikasnosti i tromosti.

  Hoćete li sve pročelnike i direktore javnih, komunalnih poduzeća birati po profesionalnim, stručnim kriterijima na natječaju?

  Mislim da je dužnost prijašnjih političkih elita bila zapošljavati stručne i sposobne ljude, neovisno o stranačkoj pripadnosti. Naravno da će moji uvjeti za zapošljavanje biti stručnost, znanje, želja za radom i inovacijama.

  Zašto mislite da ste najbolji kandidat?

  Referencije tima koji smo složili za predstojeće izbore te gospodarski program koji smo izradili i koji ćemo realizirati (otvaranje minimalno 3000 radnih mjesta), ako nas građani grada Šibenika izaberu, govore dovoljno o nama i našim planovima podizanja standarda  građana.

  Kako biste riješili problem Nogometnog kluba Šibenik?

  Dovođenjem vlasnika koji bi svojim kapitalom postavio klub na zdrave noge. Grad Šibenik bi morao u svom vlasništvu ostaviti upravljački paket dionica (25%+1) kako bi mogao nadzirati stanje u klubu. Jedina stvar koja bi se onemogućila novom vlasniku jest promjena imena kluba jer NK Šibenik ne smije promijeniti naziv ni po kojim uvjetima.  Nužno je odvojiti seniorski pogon od mlađih uzrasta kako bi se mogla razvijati škola nogometa i omogućilo dovođenje stručnih i kvalitetnih trenera.

  Što mislite o projektu izgradnje parkirališta ispod Poljane?

  Gradu su potrebne investicije koje bi povećale broj parkirališnih mjesta. Naravno da je moj tim za izgradnju parkirališta ispod Poljane, i to maksimalnog broja etaža, jer je to u funkciji i građana koji žive u staroj jezgri i turističke djelatnosti.

  Može li Šibenik živjeti samo od turizma?

  Ne. Naš gospodarski program temelji se na turizmu, lakoj industriji i razvoju Šibenika kao sveučilišnog grada.

  U kojem se smjeru treba širiti Šibenik?

  Za bilo kakav razvoj grada nužno je osigurati izglasavanje UPU-a, a širenje grada će ovisiti o konkretnoj potrebi za širenjem. Za početak bi trebalo svim gradskim naseljima osigurati osnovnu infrastrukturu koja bi omogućila stanovnicima tih mjesta bolje životne uvjete.

  Tko su vaši politički uzori?

  Bruno Bušić, iako ga ne možemo ni smatrati političarom.

  Koji vam je najuzbudljiviji događaj u životu?

  Stvaranje i oslobođenje države Hrvatske i posjet pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj. Iz privatnog života najdraži događaj u životu mi je bilo rođenje mog sinovca.

  Koga radije slušate: Thompsona ili Dedića?

  Najdraži hrvatski pjevač mi je Oliver Dragojević, a od bandova Azra. Thompsona volim slušati jer u svojim pjesmama ima dozu nacionalnog i kršćanskog, što je meni vrlo bitno. Arsen Dedić je jedan od najboljih hrvatskih glazbenika/umjetnika, a pjesma “Razgovor s konobarom” je vrhunac glazbenog užitka.

  Koju ocjenu dajete Vladi?

  Hm, mislim da nisu zaslužili ocjenu. U 18 mjeseci na vlasti jedini dobar potez je pokušala napraviti Mirela Holy, a znamo kako je prošla i kakvu je podršku dobila od Vlade.

  Jeste li vjernik, agnostik, ateist?

  Vjernik sam, rimokatolik koji prakticira svoju vjeru i poštuje sve druge vjere.

  Izvor: Slobodna Dalmacija | Autor: Davorka Blažević