• Povodom prijedloga za promjenu imena Općine Gvozd u Općinu Vrginmost


  Daniel Srb: Hrvatska stranka prava upozorava Vladu RH da neće dopustiti niti kršenje važećih propisa u Republici Hrvatskoj koji reguliraju ovu problematiku, a niti stvaranje uvjeta za ponovnu pobunu i otcjepljenje dijelova teritorija RH.Hrvatska stranka prava odlučno osuđuje najavu promjena imena Općine Gvozd u Općinu Vrginmost.

  Ova promjena je neprihvatljiva kako iz povijesnih, tradicijskih razloga, tako i iz političkih. Naglašavamo da je povijesno ime mjesta Gvozd, a da je naziv Vrginmost nametnut kasnije te da je upravo Općina Vrginmost 1991. donijela odluku o istupanju iz Republike Hrvatske te priključenju SAO Krajini.

  Zanimljivo je, ali upozoravajuće da upravo danas kada se traži preimenovanje mjesta u općinskom vijeću sjede isti ljudi koji su 1991. godine donosili odluku o priključenju Općine SAO Krajini.

  Inzistiramo da se u potpunosti poštuje i zakonom utvrđena procedura, a Vladu RH smatramo odgovornom za poštivanje procedure.

  Upozoravamo da procedura predviđa i prihvaćanje prijedloga o preimenovanju općine na Skupštini Sisačko-moslavačke županije, prije nego što se prijedlog uputi Vladi RH, odnosno nadležnom ministarstvu.

  O ovom prijedlogu Skupština Sisačko-moslavačke županije nije raspravljala.

  Hrvatska stranka prava upozorava Vladu RH da neće dopustiti niti kršenje važećih propisa u Republici Hrvatskoj koji reguliraju ovu problematiku, a niti stvaranje uvjeta za ponovnu pobunu i otcjepljenje dijelova teritorija RH.

  Ukoliko se i dalje bude po državnim institucijama podržavala ova neprihvatljiva politika, najavljujemo organiziranje prosvjeda u Gvozdu protiv preimenovanja Općine Gvozd u Vrginmost u znak potpure tamošnjim Hrvatima, ali i prosvjede pred Ministarstvom uprave.

   

  Hrvatska stranka prava
  Daniel Srb, predsjednik