• HSP izričito zahtijeva: NE GMO-u !  Osvrt HSP povodom Izmjena zakona o GMO-u kojim se u zakonodavstvo prenose europske norme koje uređuju područja ograničavanja ili zabrane uzgoja GMO-a na dijelu državnog područja ili na cijelom državnom području. Radi se o Direktivi EU-a kojom se dopušta državama članicama samostalno odlučivanje o tome kako će tretirati GMO na svom području.

  Stav HSP-a je da bi osim zabrane i proglašenja Hrvatske zemljom slobodnom od GMO-a trebala u potpunosti zabraniti i uvoz GMO hrane. Jer, osim evidentne činjenica da Hrvatska ovim zakonom zapravo odustaje od održivog razvoja, ovime se dodatno sve državljane RH stavlja u poziciju žrtava multinacionalnih kompanija, a Hrvatsku podređuje korporativnim neoliberalnim politikama.

  Kako vidimo, u tome za Hrvatsku nadasve štetnom prijedlogu postoji suglasje vodećih parlamentarnih stranaka – HDZ i SDP, što i ne treba čuditi ako znamo da su se sve relevantne političke stranke izrijekom priklonili novoj nehumanoj, bolesnoj, štetnoj i totalitarnoj ideologiji neoliberalizma i neoliberalnog kapitalizma kao sustavu ZA KOJEGA SVI ZAJEDNO TVRDE da nema alternative.

  Dodatna i javnosti manje poznata je činjenica da je već u siječnju 2010.g. HDZ – ova Vlada potpisala izuzetno štetan “Codex Alimentarius”, kao i to da je SDP-ova Vlada u ožujku 2012. g. ukinula zabranu za GMO ( NN br. 29), i to bez JAVNE RASPRAVE. Dakle, bez mišljenja i volje naroda, a što je ne samo uobičajena praksa totalitarne klike, već se može tumačiti i kao počinjenje teškog kaznenog djela protiv ugroze života i čovječnosti. Odnarođena odluka kojom su, rekli bi svi zajedno, Hrvatsku izručili na milost i nemilost multinacionalnim kompanijama.

  Rečeno ima posebnu težinu uzme li se u obzir da su još ranije sve hrvatske županije (21) proglasile zabranu sjetve GM usjeva na svom području. Sve te odluke donesene su na službenim upravnim tijelima županija i objavljene u Službenim glasnicima županija, te imaju trajan, nepromjenljiv i nasljedan legitimitet. One predstavljaju volju velike većine (preko 80%) stanovništva Hrvatske. Nadalje, Vlada RH ne samo da ne uvažava tu činjenicu i legitimnu volju hrvatskog naroda i svih državljana RH, već donosi i uredbe o GMO-u bez kvalitetne i dobro prezentirane javne rasprave. Dakle, bez uvažavanja javnosti i potpisanih obvezujućih dokumenata (Arhuška konvencija), te unatoč tome što je po anketama čak 80% Hrvata protiv GMO-a, a uz 18 županija i Odbor za zaštitu okoliša u sklopu Sabora.

  HSP POSTAVLJA JAVNO PITANJE: KOGA, ZAPRAVO, TA MANJINA PREDSTAVLJA I U ČIJE IME DONOSU ODLUKE POGUBNE ZA HRVATSKI NAROD ?

  HRVATSKA STRANKA PRAVA
  Povjerenstvo za ekologiju
  Željan Jurlin, predsjednik