• Tko je kriv za poplave u OBŽ?


   Damir KupanovacSvakih nekoliko godina kada se dogodi  nekoliko uzastopnih kišnih dana na području Našica, Đurđenovca i Slatine dolazi do  poplava koje nanose velike štete na obiteljskim  kućama, poljoprivrednim gospodarstvima i već  zasijanim  vrtovima ili oranicama. Osnovni razlozi za  poplave su slijevanje   ogromnih količina  vode s  Papuka  i nemogućnost odvodnje   većih količina vode zbog zapuštenog i neadekvatnog kanalskog sustava.

   Ovdje upozoravamo i podsjećamo osječko – baranjsku javnost na projekte koje je pripremila OBŽ u suradnji s Hrvatskim vodama na izgradnji RETENCIJA na za to pogodnim mjestima u kojima bi se za kišnog vremena  prikupljale oborinske vode i  sprječavale poplave na nižim dijelovima, a za sušnog perioda  bi mogle biti izvor vode za  navodnjavanje.  Do sad je izgrađena samo jedna.Svaka izgrađena retencija    također može biti i  malo umjetno jezero koje    može imati   i turističke sadržaje, odnosno bila bi multifunkcionalna.

   Stanovnici  poplavljenih područja postavljaju pitanja komu i za što plaćaju  naknadu za slivne vode, ako im se  svakih nekoliko  godina događaju poplave koje  uništavaju osobnu imovinu i poljoprivredne kulture.

  Drugi dio problema  je u tromosti sustava „ Hrvatskih voda“  koji na  najave velikih kiša reagira sporo, i koji su kvalitetne i sposobne kadrove  začetnike i nositelje rješavanja problema na ovom području maknuli, a projekte koji  dugoročno rješavaju probleme  stavili  u  „slijepe ladice“.

  Dakle, nužno je  hitno krenuti s izgradnjom retencija na obroncima Papuka, koje će se pokazati jeftinijim   i učinkovitijim za obranu od poplava od saniranja  šteta nakon poplava koje  se ponavljaju  svakih nekoliko godina. Nužno je i  redovito čistiti kanalsku mrežu. Nužno je  aktivirati i  projekte  izgradnje   kaskadnih sustava na Dravi  koji mogu biti sastavni dio  obrane od poplava.
  Nužno je aktivirati i  neke  firme koje su zbog nečinjenja odgovornih  iz „Hrvatskih voda“  doslovce bačene na koljena  a imaju i  ljude i tehniku specijaliziranu za izgradnju  vodo – obrambenih sustava.

  Tek nakon svega poduzetog  mogu čista obraza  ljudima  na poplavljenim područjima poslati račune za slivne vode.

   

  ŽV HSP Osječko-baranjske županije
  Damir Kupanovac, predsjednik