• DISKRIMINACIJA ŠKOLSKE DJECE U VUKOVARU?!


  VUKOVAR
  Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i srednje škole u Vukovaru nastavljaju diskriminaciju djece koja nisu pripadnici srpske nacionalne manjine.
  Naime, djeca srpske nacionalne manjine koriste slobodan dan na Uskrsni ponedjeljak po julijanskom kalendaru. Naravno da su slobodan dan, kao državni blagdan, koristili i na Uskrsni ponedjeljak po gregorijanskom kalendaru. Važno je napomenuti da su zaposleni pripadnici srpske nacionalne manjine (liječnici, trgovci, građevinski radnici…) normalno radili na Uskrsni ponedjeljak, jer je to u Hrvatskoj redovan radni dan. Razlika se pravi samo među djecom.
  Na sv. Savu škole budu okićene ikonama, ali, kao što smo već upozoravali, prilikom obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, kada su djeca pripremala priredbu, ravnatelj vukovarske Gimnazije nije dozvolio postavljanje križeva jer “vrijeđaju osjećaje pripadnicima srpske nacionalne manjine”. Čak je priredba bila odgođena na neradni dan kada djeca srpske nacionalnosti nisu u školi.
  Imaju pravo i koriste slobodan dan na nekakvu “srpsku novu godinu”.

  I to je diskriminacija, ma koliko god se šutjelo o tome.
  Pitanje je dana kada će počet slaviti i imati slobodan dan, kako Bojan Glavašević kaže, “na dan oslobođenja Vukovara 1991.g.”.

  HSP
  podružnica Vukovar
  Vinko Jozić, predsjednik