• HSP u Vukovaru za raspisivanje referenduma prikupio 6600 potpisa


    HSP grada Vukovara uspio je prikupiti potrebnih 6600 potpisa za raspisivanje referenduma, rečeno je na današnjoj tiskovnoj konferenciji u Vukovaru. Prikupljeni potpisi, prema Statutu grada Vukovara, obvezujuća za gradsko vijeće, te ono mora raspisati referendum o pitanju ćirilice u gradu Vukovaru. Iako su se mnogi nadali da nećemo uspjeti, posebno iz HDZ-a, SDSS-a i HSP-a dr. Ante Starčević, građani grada Vukovara su podržali ovu inicijativu. Da bi se bolje shvatila politička težina ovih potpisa, ističemo sljedeće: 6600 potpisa je na razini grada Vukovara 35% stanovnika koji žive u gradu. Fantastična brojka od 41000 prijavljenih stanovnika u gradu Vukovaru govori o lopovluku onih koji iskorištavaju stradanja vukovaraca da bi izbjegavali plaćanje poreza u punom iznosu. Ovo je prva uspjela inicijativa za raspisivanje referenduma od 1991. i referenduma za nezavisnost. I posebno je značajno da je ta inicijativa uspjela u Vukovaru čiji građani zadnjih godina ne izlaze na izbore. Očito je da se neke stvari u ovom gradu počinju mjenjati. Potpisi građana su moralni imperativ koji HSP neće ignorirati.

    Zašto smo sazvali konferenciju dan prije sjednice gradskog vijeća na kojoj će biti predložena promjena statuta? Želimo upozoriti građane grada Vukovara da je u tijeku politička trgovina u kojoj SDSS želi namamiti gradonačelnika Sabu da glasa protiv predložene promjene, a da će ga SDSS podržati prilikom konstruiranja novog odnosa snaga u gradskom vijeću. Sabo  namješta vrat pod Stanimirovićev nož. Izvršit će isto političko samoubojstvo kao i HDZ. Ako se to dogodi u gradu ćemo imati dva referenduma: o ćirilici, i povjerenju gradonačelniku. Od 13 vijećnika koje SDP posjeduje u vijeću je 5 Srba koji su prilikom prvog glasovanja bili protiv ćirilice! Gradonačelniče, koliko će nas koštati sutrašnja politička trgovina? Sutra su moguća i politički legitimna samo dva scenarija: ili će se ukinuti sporni stavak Statuta, ili će pasti gradsko vijeće. Ako 21 Hrvat naspam 8 Srba nema političke snage provesti volju građana grada Vukovara izvanredni izbori će dovesti na vlast HSP koji ima  moralno pravo reći NE Srbima i onim Hrvatima koji su doveli ovaj grad u ovakvo stanje. Poruka HSP-a vladajućim kameleonima je jasna: ćirilice u gradu Vukovaru neće biti – dokaz su ovi potpisi.

    Zašto bi evanđeoski teolog Sabo trgovao sa SDSS-om? Koji je njegov motiv?

    Njegov je motiv stavak 18. članka 32. Statuta grada Vukovara koji kaže da predstavnike grada Vukovara u skupštine trgovačkih društava kojima je grad Vukovar vlasnik imenuje gradsko vijeće, a ne gradonačelnik. Odlukom Ustavnog suda, koji je u slučaju Belog Manastira odlučio da gradsko vijeće ima pravo imenovati predstavnike grada u gradska poduzeća Bandić je izgubio ovom odlukom gubi zagrebački holding. Ali i Sabo gubi svoj vukovarski holding. Nadao se da će Ustavni sud biti na njegovoj strani, jer nema hrabrosti suprostaviti se gospođi Buljan. Zato bi mu kao naručeno samoubojstvo došao novi pakt sa SDSS-om. A tko sa SDSS-om tikve sadi – dobije poticaj od vlade po hektaru.