• Leovac: HDZ i HSP dr. Ante Starčević u Vukovaru uvode ćirilicu


  Uvođenje ćirilice kao službenoga pisma u Vukovaru rezultat je političke trgovine HDZ-a i SDSS-a, a najodgovorniji za ovaj čin su HDZ i HSP dr. Ante Starčević, koji su zajedno sa SDSS-om prošle godine izglasali novi Statut Grada Vukovara, u kojemu se, u članku 61., srpskoj nacionalnoj manjini to i omogućuje, rekao je Mladen Leovac, predsjednik županijskog HSP-a, na današnjoj konferenciji za novinare.

  Iz HSP-a su zbog spornoga članka Statuta najavili podnošenje zahtjeva za raspisivanje referenduma kojim će građani Vukovara moći sami odlučiti o tome žele li ili ne ćirilicu kao službeno pismo u Vukovaru.

  S prikupljanjem potpisa krećemo uskoro jer moramo ispuniti određene zakonske preduvjete. Ići ćemo bukvalno od vrata do vrata, najavio je Leovac, dodajući da je licemjerno od čelnika vukovarskog HDZ-a i HSP-a dr. Ante Starčević da sada preko medija tvrde da od ćirilice u Vukovaru neće biti ništa.

  Ovom prilikom pozivamo građane da ne nasjedaju na izjave Petra Mlinarića i Tomislava Džanka jer su oni vrlo dobro znali što se izglasava. Ako zaista misle drukčije, neka iskoriste statutarnu mogućnost i s trećinom vijećnika zatraže izmjene Statuta ili neka ga promijene kao što su promijenili i stari iz 2001. gdje se jasno navodilo da je službeni jezik u Vukovaru hrvatski, a pismo latinica, naglasio je Leovac.

  U HSP-u smatraju da su najveći pobjednici političke trgovine u Vukovaru u SDSS-u jer su dobili što su željeli, a očito su i stranka koja ili HDZ-u ili SDP-u donosi većinu.

  Očigledno je da je u ljetošnjim razgovorima HDZ ponudio više i zato imaju većinu u vijeću, zaključio je Leovac.