• Tomislav Džanak i Josip Sabljić nisu bili vijećnici HSP-a kada su izglasali sporni Statut


  Daniel Srb

  HSP je najavio tužbu protiv grada Vukovara i gradonačelnika Željka Sabe. Kako je rekao predsjednik HSP-a, Daniel Srb, na tiskovnoj konferenciji u Osijeku, smisao je tužbe pokazati da dvojica vijećnika, Tomislav Džanak i Josip Sabljić, u vrijeme donošenja vukovarskog Statuta, nisu bili članovi HSP-a, a to se ne može drugačije dokazati nego tužbom protiv grada Vukovara i gradonačelnika Sabe.

  “Slušamo izjave predsjednika Gradskoga vijeća Gorana Bošnjaka kako su sporne izmjene statuta grada Vukovara kojima se omogućuje uvođenje ćiriličnih natpisa u Vukovaru ugradili HDZ, ondašnji HSP i SDSS pa ćemo tužiti grad Vukovar i gradonačelnika Sabu za neisplatu vijećničkih naknada, a predsjedniku Vijeća poslat ćemo pisano upozorenje da provjeri zašto grad nije stranci plaćao naknadu za koju držimo da smo imali pravo jer smo sudjelovali u izborima”, kazao je Srb.

  Srb je rekao kako su, kao stranka, tražili da im grad Vukovar plaća naknadu za rad političkih stranaka na temelju rezultata izbora i stranaka koje su na izborima sudjelovale, što je zakonska obveza. Dodao je kako su im grad i Sabo vratili dopis uz obrazloženje da nemaju pravo na naknadu za rad vijećnika u Gradskome vijeću jer su dvojica dotadašnjih HSP-ovih vijećnika – Tomislav Džanak i Josip Sabljić, dali izjavu da su 13. lipnja 2009. postali nezavisni vijećnici.

  Ponovio je kako su sporne izmjene vukovarskog statuta u srpnju 2009. prihvatili HDZ, SDSS i današnji članovi HSP-a dr. Ante Starčevića, a s obzirom na to da je predsjednica HSP-a dr. Ante Starčevića Ruža Tomašić u medijima izjavila kako su u tome sudjelovali i vijećnici koji su tada bili članovi HSP-a, rekao je da će joj poslati dopis o tome kad su ljudi koji su uveli ćirilicu u Vukovar napustili HSP.

  Ocijenio je kako su primanjem dvojice bivših vijećnika HSP-a, koji su sudjelovali u donošenju tog statuta, u HSP-u dr. Ante Starčevića izrazili suglasnost s njihovim djelovanjem, a ta je stranka ostala u koaliciji s HDZ-om i SDSS-om, te su te tri stranke, po njegovu mišljenju, odgovorne za uvođenje ćirilice u Vukovar.

  Govoreći o današnjem prijedlogu rebalansa državnog proračuna, u kojem se smanjuje prognoza gospodarskog rasta na 0,7 posto, Srb je ustvrdio kako će s ovakvim radom vlade rezultat biti mnogo gori i da nećemo imati gospodarski rast, a strahuje i od gospodarskog pada većeg od jedan posto.

  Izvor: RTL

  Izjava Tomislava Džanka i Josipa Sabljića