• Kandidati za Zagrebačku županiju: Željko Širanović, Ivan Šajković i Vlado Kljak


  Vlado Kljak, dr.sc. Željko Širanović i mr.sc. ivan Šajković

  Dr.sc. Željko Širanović – kandidat HSP-a za župana Zagrebačke županije

  Rođen 1958. u Zagrebu. Oženjen, otac dvoje djece. Doktorirao na Sveučilištu u Zagrebu. Radio je u prosvjeti i privedi na menadžerskoj poziciji. U FINI vodio nekoliko velikih uspješnih projekata, među kojima i reorganizaciju ZAP-a u FINA-u. Sudjelovao u projektima EU. Dobitnik HIZ-ove nagrade „Kristalni globus“. Profesionalno se bavi područjem informatike i upravljanja projektima. Predaje na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu. Član je nekoliko stručnih udruga. Član HSP-a od 2005. Bio je član Općinskog vijeća Općine Klinča Sela (2006. –  2009.), te  član skupštine Zagrebačke županije (2009. – 2013.).

  Mr.sc. Ivan Šajković – kandidat za zamjenika župana

  Rođen 1951. u Dugom Selu. Oženjen otac jednog djeteta. Bio je direktor poduzeća: hotela International d.o.o., Dugoselskog poduzetničkog centra d.o.o., te Regionalne razvojne agencije. Sudjelovao kao član u projektima EU. Nositelj spomenice Domovinskog rata. Bio je član skupštine Zagrebačke županije (1997. – 2001.), te zamjenik gradonačelnika grada Dugog Sela (2001. – 2005.).

  Vlado Kljak – kandidat za zamjenika župana

  Rođen 1960 u Čemernica. Privatni ugostitelj. Živi i radi u Ivanić Gradu. Otac troje djece. Nositelj spomenice Domovinskog rata. Ugostiteljski poduzetnik sa 10 zaposlenih. U dva mandata zaredom član Gradskog vijeća Ivanić-Grada (2005. – 2013.).

  Predstavljanje na Radio Martinu

  Gospodine Širanoviću, koje su kompentencije Vaše liste za Skupštinu Zagrebačke županije?

  Evo, na prvih deset mjesta na listipokušali smo istaknuti stručne ljude koji bi mogli izrealizirati naš program. Uz mene, kao doktora znanosti,  i Ivana Šajkovića kao magistar, imamo i nekoliko inženjera. Radi se o osobama srednje dobi, od kojih je većina sudjelovala u Domovinskom ratu.

  Kako ocijenjujete rad Župana koji je već 12 godina na čelu Zagrebačke županije, odnosno Županijske skupštine?

  Rad župana će najbolje ocijeniti birači koji će izaći na birališta 19. svibnja. Ja bih samo skrenuo pažnju na nekoliko stvari koje su po meni veoma bitne, s obzirom da se nakon 1. srpnja puno toga mijenja te dolazimo do ključnih trenutaka koje moramo prepoznati. Mi smo radili analizu i prepoznali smo neke slabosti, kao i snage koje Zagrebačka županija ima.

  Ono što je svakako dobro to su resursi i prirodni položaja koji Županija ima u odnosu na Grad Zagreb te dobra povezanost prema drugim europskim zemljama. Pozitivna iskustva Županija svakako ima u brendiranju autohtonih proizvoda s područja Zagrebačke županije. I ono što sam ja upoznao kroz protekle četiri godine, da su stručne službe u Županiji prilično dobro organizirane.

  Ono što bih istaknuo kao nedostatak te ono što se svakako treba poboljšati je suradnja i povezanost između jedinica loklane samouprave (gradove i općine) koje se nalaze u okviru Zagrebačke županije. Među pojedinim gradovima i općinama postoji međusobno rivalstvo, s obzirom da su različite političke opcije na vlasti, što ne daje dovoljnu sinergiju da se Zagrebačka županija istake, kako na europskom tržištu, tako i na ostalim tržištima.

  Uzeo bih za primjer podatak da u Zagrebačkoj županiji izvoz raste, ali nam i uvoz raste, i to DUPLO više nego izvoz. 2010. godine smo imali otprilike 1,8 milijardi kuna izvoza, a uvoz je bio 6,8 milijardi. 2011. godine izvoz je bio oko 2,2 milijarde, a uvoz je bio 9,3, što nikako nije dobar trend te pokazuje da se nije vodila briga o gospodarstvenicima s područja Zagrebačke županije …

  Poslušajte cijelo predstavljenje sa Radio Martina →